Wandeling naar het in 1530 verdronken dorpje Nieuwlande in de Oosterschelde

Wandeling naar het verdronken dorpje Nieuwlande
Wandeling naar het verdronken dorpje Nieuwlande
Foto: Leo den Heijer

Woensdag en donderdag kon er onder begeleiding van een Archeoloog een wandeling gemaakt worden naar het verdronken dorpje Nieuwlande.

Normaal is dit niet toegestaan hier te wandelen aangezien het Oosterschelde bekken een Nationaal park is waar menselijke activiteit verstoring op kan leveren voor de natuur maar één tot twee keer per twee jaar wordt er een uitzondering gemaakt voor amateur archeologen die dan zelf een kijkje kunnen nemen in dit gebied.
Via het Oosterschelde museum in Yerseke kan dan, onder begeleiding van een Archeoloog, een groep van maximaal 50 personen de wandeling naar Nieuwlande maken. Binnen twee dagen zijn deze excursies volgeboekt!

Via de Oosterscheldedijk liepen de deelnemers het slik op en na een wandeling van zo’n vijftien minuten stond de groep op de restanten van een woontoren, een Donjon, waaromheen de kasteelmuren verder in het slik te volgen waren.

Na een klein stukje baggeren in oostelijke richting kwam het gezelschap aan bij de restanten van de kerktoren, een fundering van 11,5 x 11,5 meter met ernaast een kerkrestant van wel 67 meter lengte. Gegroepeerd in een cirkel om die kerk liggen diverse huisfunderingen en een gemetselde kademuur metaan het uiteinde ervan twee grote natuurstenen blokken.

Alle vondsten die er gedaan werden moesten blijven liggen in verband met later grootschalig onderzoek. Er ligt veel huishoudelijk scherfmateriaal naast natuurlijk de gebruikelijke grafresten, menselijk botmateriaal zoals een dijbeenbot (met heupgewricht duidelijk herkenbaar) rondom de kerk.

Er werden diverse scherven gedetermineerd zoals roodbakkend aardewerk, een vroege steelpan rondong voor het handvat, een 14e eeuwse steel, voetjes van zogenaamde grapes, kookpotten, een 14e eeuws vinnetje van een kookpot (grijs/zwartbakkend aardewerk) een handvat van een vuurstolp, een 15e eeuws aangeknepen handvat van een koekenpan en bij het laatste huisrestant zelfs een onderkaak van een hond.

Na een uurtje wandelen en ploeteren door de bagger kwam het tij weer op en moest het gezelschap weer terugkeren we naar de auto’s. De excursie werd afgesloten met een kopje koffie of thee en een broodje in het Oosterschelde museum in Yerseke.

Foto’s en informatie:  Leo den Heijer

Cookieinstellingen