Zoveel Bergenaren staan er in het donorregister

Foto: Pb

Tot nu toe staan ruim 6,3 miljoen mensen in het donorregister. Het aantal personen dat expliciet geen toestemming tot orgaandonatie geeft, is toegenomen tot 1,9 miljoen. Hoe zijn de cijfers in onze Bergen op Zoom, Reimerswaal en Woensdrecht?

In 2020 wordt een nieuwe donorwet ingevoerd die regelt dat iedereen vanaf 18 jaar in het donorregister wordt opgenomen met de vermelding ‘geen bezwaar’ tegen orgaandonatie wanneer zij geen andere keuze vastleggen. In 2018 zijn Bijna 8,7 miljoen personen (58 procent) is nu nog niet geregistreerd in het donorregister. De gegevens zijn verzameld door het CBS.

6,3 Miljoen personen staan wél in het donorregister. Meer dan de helft van de geregistreerde personen geeft aan donor te willen zijn. Van de geregistreerden geeft 30 procent geen toestemming voor orgaandonatie. Tot slot is er ook 11 procent die de keuze aan nabestaanden of een aangewezen persoon laat.

Orgaandonatie in de regio

In Bergen op Zoom heeft 27 procent van 12 jaar of ouder zich laten registeren als donor, al dan niet met donatiebeperking. In de gemeente Reimerswaal is dat 18 procent en in Woensdrecht hetzelfde percentage als in Bergen op Zoom, 27 procent.

De percentages van mensen die géén toestemming geven voor orgaandonatie zijn in Bergen op Zoom 13 procent, in Reimerswaal 15 procent en in Woensdrecht 11 procent.

Reacties