Wildplassers en zakkenrollers tijdens vastenavend

Gedurende de carnavalsweek wordt er streng opgetreden tegen wildplassers. Openbaar dronkenschap wordt grotendeels door de vingers gezien. Dit blijkt uit bureauonderzoek van Feestkleding 365, op basis van CJIB-cijfers en een enquête onder 2000 carnavalsvierders.

In de 15 grootste carnavalsgemeenten worden er gemiddeld meer boetes voor wildplassen uitgedeeld (303 boetes) dan in heel Nederland gedurende een normale week (280 boetes). Vooral feestvierders in Den Bosch en Breda zijn extra gewaarschuwd; in deze steden worden de meeste boetes voor wildplassen uitgeschreven. Den Bosch spant hier de kroon met gemiddeld 96 boetes tijdens carnaval, tegenover 48 boetes in Breda.

Zakkenrollers

Het aantal actieve zakkenrollers neemt explosief toe gedurende de carnavalsmaand. Zo is de kans dat een zakkenroller toeslaat ruim 7,1 keer groter tijdens een carnavalsdag dan op een doorsnee dag.

De plaats waar je het meeste op je spullen moet letten is Breda; bijna een kwart (24,1%) van alle zakkenrollerij in Breda vindt plaats in de carnavalsmaand. Andere gemeenten die hoog scoren op zakkenrollerij tijdens carnaval zijn Bergen op Zoom (23,1%) Den Bosch (22,2%), Helmond (17,5%) en Tilburg (16,7%).

Openbaar dronkenschap

Tijdens carnaval houden de feestvierders zich doorgaans niet in als het aankomt op alcoholconsumptie. Meer dan de helft (53%) van de carnavalvierders drinkt meer dan 15 glazen per dag tijdens de carnavalsweek, zo blijkt uit het onderzoek van Feestkleding 365.

Ondanks alle liters bier die worden geconsumeerd, worden er tijdens carnaval niet meer boetes uitgeschreven wegens openbaar dronkenschap. Sterker nog, er worden gemiddeld minder boetes uitgeschreven voor openbaar dronkenschap (186 boetes) dan voor wildplassen (1306 boetes) en rijden onder invloed (237 boetes).

Een woordvoerder van de politie Brabant laat weten dat de politie wel optreedt bij problemen op het gebied van openbare orde, maar ook extra alert moet zijn op bijvoorbeeld woninginbraken en alcohol in het verkeer. Indien zij zouden controleren op openbare dronkenschap, zouden ze niet meer aan iets anders toekomen. De politie vertrouwt erop dat alles vredig verloopt en ziet geen noodzaak voor extra controle of handhaving

Reacties