Verborgen Vesting zichtbaar onder de grond Hof van Asselbergs

Foto: Rene Adriaansen

Sinds afgelopen weekend is de Verborgen Vesting open. De bezoeker wordt mee teruggenomen naar het verleden. Wat is een vesting en waarom was Bergen op Zoom zo’n roemruchte vesting die bijna onneembaar was? Wat gebeurt er binnen een vesting en waarom ging het mis in 1747?

Dit en meer hoort, ziet en ervaart men tijdens een rondleiding in de Verborgen Vesting die ongeveer een uur duurt. Dat meldt de gemeente in een persbericht. Gidsen van SBM maken het interactief; zij hebben kennis en beleving aan het vestingrelict toegevoegd. Lopend en trap-afdalend door de vestingkelder vertellen onder andere drie grote bioscoopschermen het indrukwekkende en soms hartverscheurende verhaal. De Verborgen Vesting: onvindbaar en het geeft pas zijn publiek geheim prijs als je er bent geweest.

In 2017 stuitte men bij de bouw van Hof van Asselbergs op deze unieke ondergrondse archeologische vondst. Diverse overleggen met Stadlander (eigenaar van Hof van Asselbergs), de Nederlandse Bouwunie en de gemeente Bergen op Zoom maakten dat uiteindelijk de vestingkelder onderdeel is van een nieuwbouwproject dat in 2019 werd opgeleverd. “Het voor Bergen op Zoom unieke vestingrelict uit een bouwperiode van begin 1700 laat bijzondere details zien zoals de traptoren, een ondergronds gangenstels en een fougasse (kruitbunker)”, aldus portefeuillehouder Patrick van der Velden. “De gelaagdheid van de plek is compleet omdat je je als bezoeker onder de funderingen en installaties van bovenliggende woningen bevindt.” De wethouder is zeer trots op het zichtbaar maken van dit vestingrelict en bedankt alle partijen die dit mogelijk gemaakt hebben.

  • Reserveren kan via SBM en VVV.
  • De kosten zijn 8 euro pp en 4 euro voor kids t/m 12 jaar.
  • Meer info zoals openingstijden is te vinden op de websites van SBM en VVV.

De verborgen vesting is bedacht en ontworpen en uitgevoerd en mede mogelijk gemaakt door vele partijen waaronder

  • Studio Marco Vermeulen,
  • Stadsgidsen Bergen op ZooM,
  • NBU, Provincie Noord-Brabant (ZWL),
  • Prins Bernard Cultuurfonds.
Cookieinstellingen