Titurel breidt uit

Woonzorggebouw Bieduinen
Foto: Jan Krijtenburg

Dankzij twee nieuwe woonzorg-gebouwen op landgoed Bieduinen komen er bij Titurel meer en ruimere plaatsen voor bewoners.

Midden in de natuur van landgoed Bieduinen bouwt Bergh Bouwsystemen twee nieuwe woonzorg-gebouwen voor de bewoners van Titurel.
De Stichting Titurel, biedt langdurige zorg en dagbesteding aan mensen met autisme, psychische problemen en/of een verstandelijke beperking.

Bieduinen

Woonzorggebouw Bieduinen ligt vlak naast het hoofdgebouw van Titurel. Dit gebouw van twee woonlagen, gaat plaats bieden aan zestien bewoners waarbinnen de bewoners redelijk zelfstandig kunnen wonen.
Het gebouw sluit mooi aan op de bestaande paden door het bos. Door de ramen aan de zijkanten kijken de bewoners recht het bos in over de paden.

Zichtlijnen door het bos vanuit de zijdeur en de houten gevelbekleding van de begane grond.

Oorspronkelijk was hier ook een ‘ouderwoning’ gepland maar omdat het gebouw vlak naast het hoofdgebouw ligt en de bewoners vrij zelfstandig zijn, is er voor gekozen om hier een gezamenlijke woonkamer van te maken. Wel is er een slaapkamer voor de nachtbegeleider.
Waar de bewoners ongetwijfeld er blij mee zullen zijn is dat elke kamer in het nieuwe gebouw eigen sanitair en een kleine pantry heeft, wat de zelfstandigheid van de bewoners ten goede komt.

Een van de kamers in de nieuwbouw, met eigen badkamer

De Cluse

Ook woonzorggebouw De Cluse dat zo’n tien minuten lopen van het hoofdgebouw af ligt, biedt plaats aan zestien bewoners. Dit gebouw is gericht op bewoners die wat meer zorg nodig hebben.

Woonzorggebouw De Cluse in het bos

Dit gebouw is verdeeld in twee groepsafdelingen en is ook voorzien van een lift bij de centrale ingang. In dit gebouw zijn de kamers iets minder groot en ligt de nadruk op de gezamenlijke ruimtes zoals de woonkamer en keuken voor de bewoners.

Lucas van Crimpen en Katrien Muylaert van Titurel en Koen Haest van Bergh Bouwsystemen in de nog lege begane grond van De Cluse

Samen met de bewoners

Om te zorgen dat de bewoners zich thuis gaan voelen in de nieuwe gebouwen zijn ze ook betrokken bij de bouw. Zo hebben ze zelf de bouwhekken geplaatst.

Koen Haest, de Projectmanager Bergh Bouwsystemen vertelde ook dat sommige bewoners bijvoorbeeld ook geholpen bij het betegelen van hun eigen badkamer.

De eigen badkamer betegelen, samen met de tegelzetter (foto: Koen Haest)

Natura-2000

Landgoed Bieduinen ligt in een Natura-2000 natuurgebied. In zo’n gebeid worden, als je er al mag bouwen, hoge eisen gesteld aan de bouw. De stikstof uitstoot moet bijvoorbeeld minimaal zijn. Ook de geluidoverlast voor de natuur moet zo klein mogelijk zijn. Daarom wordt er door de aannemer voornamelijk met elektrisch materieel gewerkt zoals elektrische kranen, bouwliften en elektrisch gereedschap en wordt er zo min mogelijk met auto’s en vrachtwagens gereden.
Bouwlampen die ’s nachts blijven branden zijn van groene lampen voorzien, zodat de vleermuizen in het bos geen last van het licht hebben. Ook met de buitenverlichting van de beide panden zal rekening gehouden worden met de vleermuizen en de panden zijn zo ontworpen dat er ’s nachts zo min mogelijk licht naar buiten schijnt.

Groene lamp voor de vleermuizen

Restauratie

Na de voltooiing van de twee nieuwe panden staat de restauratie van het monumentale hoofdgebouw op de planning. De latere aangebouwde vleugel zal gesloopt worden en het pand zal zo ver mogelijk in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht worden. Op de plaats van de te slopen aanbouw zal wel weer een gebouw geplaatst worden dat nu voor het pand staat, zodat ook de tuin opnieuw ingericht kan worden. De bedoeling is dat er ook een kleinschalige kinderboerderij met een aantal kleine dieren zal komen.

Theeschekerij

Als het werk voltooid is, dat zal medio 2023 zijn, is het de bedoeling dat er in het monumentale hoofdgebouw een Theeschekerij komt voor wandelaars en fietsers in de omgeving. Katrien Muylaert, de directeur Titurel, benadrukte wel, dat de theeschenkerij en kinderboerderij altijd ondergeschikt zullen zijn aan de zorgfunctie van Titurel.

De natuur staat voor de deur bij woonzorggebouw Bieduinen

Reacties