Fietsen4Air vertrekt vanuit Hoogerheide

Foto: Jan Krijtenburg

Woensdagmorgen om negen uur gaf wethouder Lars van der Beek, bij het gemeentehuis in Hoogerheide, het startsignaal voor de Fietsen4Air sponsortocht.

Fietsen4Air

Fietsen4Air maakt onderdeel uit van Stichting The Air Team CF. Het doel van deze stichting, en dus ook van de Fietsen4Air sponsortocht, is geld ophalen voor de bestrijding van Cystic Fibrosis (CF), ook wel taaislijmziekte genoemd, een veel voorkomende erfelijke ziekte met een beperkte levensverwachting. De aandoening is chronisch en niet te genezen.

Wat is CF

CF veroorzaakt dik, taai slijm waardoor spijsverteringsproblemen ontstaan. In de luchtwegen veroorzaakt het taaie slijm ademhalingsproblemen en chronische luchtweginfecties. Hierdoor ontstaat schade aan de longen hetgeen uiteindelijk tot de dood leidt. Vroeger haalde je de puberteit niet eens, nu kun je er misschien 40 jaar mee worden. In 2006 was de helft van alle patiënten die aan CF overleden, jonger dan 18 jaar. (bron: Stichting The Air Team CF)

De zesde keer

De sponsortocht van Fietsen4Air die deze morgen bij het gemeentehuis van Woensdrecht vertrok is de zesde keer dat deze tocht gehouden wordt.
Richard van der Mast, de voorman van deze ploeg, vertelde dat er de eerste rit zo’n acht deelnemers waren. Deze rit zijn er totaal drieënveertig deelnemers, dertig fietsers en dertien begeleiders.
Negen deelnemers zijn leden van Toerfiets Club Tube uit Bergen op Zoom. Zij besloten om hun jaarlijkse driedaagse challenge te combineren met deze Fietsen4Air sponsortocht.

Richard vertelde dat er in twee groepen gereden gaat worden, de hele snelle groep, en de iets minder snelle groep. Elke groep heeft een volgwagen met begeleiders, er rijdt een wagen mee met alle bagage en een team met een camper is naar Recreatiepark de Heidebloem in Schaijk waar ze de accommodatie in een een aantal vakantiebungalows klaarmaken voor de rijders.

Verzamelen in MFC Kloosterhof

Vanaf acht uur verzamelde de rijders en begeleiders zich in het restaurant van MFC Kloosterhof in Hoogerheide, waar de koffie en thee al klaar stond. De fietsen werden veilig in de hal van het gemeentehuis geparkeerd.

Toen iedereen binnen was, liep het tegen negen uur. Na een korte toespraak van Richard van der Mast waar hij onder andere de ‘Meet & Greet’ met CF ambasadeur, de achtjarige CF patiente, Guusje uit Udenhout aankondigde, hield ook wethouder Lars van der Beek een korte toespraak.


Fietsen in de verschillende vormen is voor ‘Wielergemeente Woensdrecht’ belangrijk. Naast grote evenementen als de Benelux Tour die deze woensdag ook Woensdrecht aandoet, zijn ook kleinere evenementen zoals de lokale criteria in de Woensdrechtse Wielerzomer, toeristisch fietsen en tochten zoals deze Fietsen4Air belangrijk, aldus de wethouder.

Bij de afsluiting van deze sponsorfietstocht, zondag op de Grote markt in Bergen op Zoom, zal wethouder Hans de Waal namens de gemeente Woensdrecht aanwezig zijn. Verwacht wordt dat de rijders tussen 17.00 en 17.30 uur op de Grote Markt aan zullen komen.

De start

Nadat alle rijders zich opgesteld hadden voor het gemeentehuis werd het tijd om te vertrekken. De volgauto’s met bemanning (M/V) stonden klaar, de rijders waren klaar en het startsein kon gegeven worden.

Er was aangekondigd dat wethouder Lars van der Beek het startschot zou geven, maar bij gebrek aan startpistool volstond een luidkeels ‘PANG’ om de groep te laten starten. Ook de wethouder zelf stond in wielerornaat met zijn racefiets klaar, om het eerste stuk van de tocht mee te rijden.

Vanaf het plein voor het stadhuis vertrokken de deelnemers aan de tocht, onderweg naar hun eerste tussenstop in Sprundel, waar de begeleiders in de volgwagens klaar staan met drinken en een snack.
Na Sprundel wordt er nog gestopt in Dorst en de derde en laatste tussenstop is waar de rijders CF ambassadeur, de achtjarige CF patiënte, Guusje uit Udenhout zullen ontmoeten.

Meer weten, sponsoren of een donatie geven?

Wilt u meer weten over deze sportieve actie en de deelnemers volgen in hun strijd tegen CF, volg de fietsers dan via de facebookpagina “fietsen voor en tegen Cystic Fibrosis” of via www.theairteam.nl.

Wilt u de fietstocht sponsoren, stuur dan een mail naar [email protected]. Als tegenprestatie kunnen ze reclame maken voor uw bedrijf in de nieuwsbrief, op de Facebook pagina “fietsen voor en tegen Cystic Fibrosis” en via de website www.theairteam.nl.

Door op deze wijze te sponsoren drukt u de kosten van de fietstocht en kunnen de inschrijfkosten voor de deelnemers zo laag mogelijk gehouden worden.

U kunt het sponsorbedrag overmaken naar: Stichting The Air Team CF, rekeningnummer NL17RABO0309943752. Indien gewenst kunt u hiervoor tevoren een factuur van de stichting ontvangen.

Fietsen4Air maakt onderdeel uit van Stichting The Air Team CF. Sinds 2018 heeft deze stichting de ANBI-status. Dat houdt in dat uw donatie (deels) aftrekbaar is van de belasting.

Wilt u rechtstreeks een donatie geven voor dit goede doel door een deelnemer of het team te sponsoren, kunt u dat doen via de link: https://nederlandse-cystic-fibrosis-stichting.kentaa.com/team/stichting-the-air-team of via de hierbij staande QR-code/tikkie.

Reacties