De eerste ronde in de Woensdrechtse Wielerzomer

Zaterdag werd in de kern Woensdrecht de eerste ronde in de Woensdrechtse Wielerzomer gereden door de Nieuwelingen en de Elite en Beloften.

Omdat de wedstrijd van de junioren afgelast werd, was het programma iets aangepast. De wedstrijd van de nieuwelingen startte om half vier.

De Nieuwelingen

Deze wedstrijd was een race over zestien ronden. Totaal zo’n veertig kilometer. Bij de nieuwelingen waren er zevenenzeventig inschrijvingen dus het beloofde een spannende wedstrijd te worden.

De renners op de Nederheide

In de ochtend was het wat bewolkt en mistig maar tegen dat de wedstrijden begonnen was de zon goed doorgekomen en was het heerlijk weer.

Het startschot voor de wedstrijd van de nieuwelingen werd gegeven door wethouder en loco burgemeester Henk Kielman.

De kruising Nederheide en Dorpsstraat

De start en finish was tegenover Café ‘t Hoefijzer en de gasten op het terras van het café zaten dus eerste rang. De muziek en het commentaar van de speaker werd helaas geplaagd door een technische storing, waardoor er regelmatig een luid gekraak uit de geluidsinstallatie kwam.

Het was gezellige op het terras van café ‘t Hoefijzer, terwijl het peloton net de start/finishlijn passeert

Na een klein uurtje rijden klonk de bel voor de laatste ronde. Nog even werd alles gegeven in de strijd naar de finish. Uiteindelijk was het Julian Vergouw uit Amsterdam die de rest van de renners te snel af was, met Rens Grömmel uit Uithoorn er achteraan op de tweede plaats. De derde plek was voor Mark Mandemaker uit Hoogvliet.

Julian Vergouw komt als winnaar over de finishlijn

Zo’n honderd meter voor de finish was er terwijl de winnaar al over de finish was, vlak voor de finish nog een flinke valpartij. Eén van de renners knalde in de hekken en stuiterde terug op het parcours, waarop een heel stel renners op elkaar botsten. Uiteindelijk bleek er voor vier renners hulp van de EHBO nodig voor het verzorgen van de verwondingen. De overige gevallen renners konden snel opslaan en hun weg richting finish vervolgen.

De snel aanwezige EHBO’ers verzorgden de gewonde renners

De huldiging vond op een corona-proof manier plaats. Geen rondemissen en zoenen, geen handje van een wethouder maar een bos bloemen die klaargelegd was op het ereschavotje.

Rens Grömmel, Julian Vergouw en Mark Mandemaker

Elite en Beloften

Om vijf uur zou de wedstrijd van de Elite en Beloften starten dus de renners konden zich na de huldiging van de winnaars bij de nieuwelingen klaarmaken voor de start van hun wedstrijd. De storing in de geluidsinstallatie was inmiddels verhopen dus de speaker was weer goed te verstaan.

Opstellen voor de start

Het startschot zou gegeven worden door Niels van Elzakker, de voorzitter van stichting Vrienden van de koers. Helaas weigerde het startpistool tot twee keer toe, zodat Niels maar gewoon “pang” riep en de renners van start konden gaan.

En ze zijn onderweg…..

Snel bleek zich een kopgroep van een man of vier te vormen, bestaande uit Tom Vermeer, Rico van Damme, Rens Tulner en Remco Schouten die al snel een flinke voorsprong op het peloton namen.

Tom Vermeer, Rico van Damme, Rens Tulner en Remco Schouten

Het peloton was helaas aanmerkelijk kleiner dan bij den nieuwelingen. Ondanks meer dan vijftig aanmeldingen, bleken er uiteindelijk maar negentien rijders met de wedstrijd mee te doen. Misschien waren de andere bang voor de vijf procent helling van de rijzende weg ? Maar de negentien deelnemers gingen er voor en er werd hard geprobeerd om de koplopers in te halen. Zo reden Hans Dekkers en Jasper Heast een eind weg van het peloton maar zagen geen kans de koplopers in te halen.

Het peloton passeert de start en finish

Na tachtig kilometer verdeeld over tweeëndertig rondes kwam na een spannende eindsprint Rens Tulner als eerste over de streep, met vrijwel naast hem de nummer twee, Rico van Damme, Remco Schouten behaalde vlak na de eerste twee, een mooie derde plaats.

Een spannende sprint naar de finish, die door Rens Tulner gewonnen werd

Ook hier lagen de bloemen klaar voor de winnaars. Rens Tulner kreeg bovendien de Woensdrechtse leiderstrui aan omdat hij na deze overwinning bovenaan staat in de Woensdrechtse Wielerzomer. Op zaterdag elf september mag hij zijn titel gaan verdedigen in de ronde van Ossendrecht.

Rico van Damme, Rens Tulner en Remco Schouten

Achter de schermen

Behalve de renners zijn er er veel meer mensen bij betrokken, om er een mooie wedstrijddag van te maken. Een paar ervan zijn de organisatoren, de vrijwilligers, de verkeersregelaars die zorgen dat de renners veilig over het parcours kunnen, de motorrijders en chauffeurs die de renners op het parcours begeleiden en, samen met de verkeersregelaars, zorgen dat het parcours veilig is en de EHBO’ers die snel ter plaatse zijn als er een valpartij is.

Zij zorgen dat het veilig is voor de renners

Het parcours

Om het parcours nog een keer mee te beleven hebben motorrijders van het Motormobilist YouTube kanaal een video met een ronde over het parcours van de ronde van Woensdrecht gemaakt.

Elke vrijdag voor elk van de volgende wedstrijden zal er via Woensdrecht.nieuws.nl een video gepresenteerd worden met een ronde over het parcours van de volgende dag.

Volgende wedstrijden

Na Woensdrecht wordt er gereden in Ossendrecht (11 september), Putte (25 september), Hoogerheide (3 oktober) en Huijbergen (10 oktober).

Kijk voor veel meer foto’s van de deze koers in de fotoserie bovenaan dit artikel

Reacties