Negenhonderd banen op de tocht in Woensdrecht

Foto: Jan Krijtenburg

Fokker Elmo, dat bekabeling voor vliegtuigen maakt, gaat de productie van Hoogerheide verplaatsen naar Papendrecht.

Als een donderslag bij heldere hemel werd bekend dat Fokker Elmo de productie van kabelbomen gaat verplaatsen naar Papendrecht. Dat betekend voor de gemeente Woensdrecht een verlies van negenhonderd arbeidsplaatsen.

Zowel de productie van de vestiging van Fokker in Woensdrecht als van die in Helmond worden verhuist naar de nieuwe fabrieken van Fokker ELMO in Papendrecht.

Wethouder Lars van der Beek sprak van een klap voor de gemeente. Na de blijdschap over de verkiezingsoverwinning bij de gemeenteraadsverkiezingen was dit een domper die hem, naar eigen zeggen, weer met beide benen op de grond zette. Het verlies van de negenhonderd banen treft zo’n driehonderd inwoners van de gemeente Woensdrecht en de rest komt voornamelijk uit de omliggende gemeenten zoals Bergen op Zoom, Roosendaal en de buurgemeenten uit Zeeland. Ook de plotselinge manier waarop, na een jarenlange binding met de gemeente Woensdrecht, viel Van der Beek erg tegen.

Hoewel Fokker aangegeven heeft dat de mensen hun baan behouden, is dit niet altijd praktisch uitvoerbaar.  Van der Beek noemde met name de vele dames die in deeltijd werken in verband met de zorg voor de kinderen. Dat is moeilijk te combineren als reistijd van een kwartiertje op de fiets wordt veranderd in, onder gunstige omstandigheden, drie kwartier met de auto naar Papendrecht.

 

 

Cookieinstellingen