Expositie in de beeldentuin van Paula Withagen

Foto: Jan Krijtenburg

Voor de eenentwintigste keer houdt Paula Withagen een expositie met een aantal kunstenaars in haar beeldentuin in Halsteren.

Elk jaar nodigt Paula een aantal kunstenaars uit om samen met haar te exposeren in haar beeldentuin in Halsteren. Dit jaar exposeert Paula samen met Richard de Weert, Lieke Baartmans, Maria Dam, Marian van Garsel en Cor Hemmes. Door deze selectie van kunstenaars is er een heel gevarieerde expositie ontstaan die dit weekend en volgend weekend te bezoeken is.

Opening

De expositie wordt op zaterdag 1 juli om 15:00 uur officieel geopend door René Bastiaanse, voormalig Rijksarchivaris van Noord Brabant.

Paula Withagen

In Paula’s beeldentuin zijn uiteraard veel beelden te zien maar Paula schildert ook en in het tuinhuisje hangen ook een aantal van haar schilderijen.
Paula werkt in verschillende steensoorten zoals Arduin, Marmer, Albast en verschillende Serpentijn soorten. De meeste steensoorten die Paula gebruikt komen uit België, Italië, Spanje en Zimbabwe. Haar beelden, maar ook haar schilderijen zijn vaak gebaseerd op menselijke figuren.

Een van Paula’s beelden

Schilderijen in het tuinhuisje

Richard de Weert

Meteen bij aankomst bij de beeldentuin is er al een werk van Richard te zien, een geraamte dat met een koffertje bij de bushalte staat te wachten.

Wachten op de bus die niet komt

Het is een protest tegen de verarming van het openbaar vervoer in Nederland, waardoor steeds meer (met name ouderen)  in een isolement komen omdat er geen bushaltes of andere openbaar vervoer voorzieningen in de buurt zijn.

Richard de Weert bij zijn parodie op de Oscar uitreikingen

Richard gebruikt voor zijn objecten voornamelijk materialen die hij vindt in en langs de Ooster- en Westerschelde. Het kunstwerk met de kruiwagen is een parodie op de Oscar uitreklingen en een eeerbetoon aan drie Bergse kunstenaars, Joop Mijsbergen, Jan Wessendorp en Fons Gieles. Over elk van deze mannen staat op de voet van het kunstwerk een gedicht van Albert hagenaars.
De pakken tijdschriften heeft Richard uit het water gevist bij de Kreekraksluizen bij Rilland en helemaal gedroogd en geprepareerd voor dit kunstwerk. Het touw komt uit de Oosterschelde.

Naast het “Oscar” kunstwerk staat een stellage met een met schelpen en andere ‘zeegroeisels’ overdekte fiets die door Richard uit de Westerschelde opgevist is.

Naast wat hij zelf ‘Strandjutterskunst’ noemt maakt Richard ook serieuzere kunst en schilderijen, waar ook een aantal van te bewonderen zijn op de expositie.

Een van Richards schilderijen

Maria Dam

De natuur, en natuurlijke materialen vormen de basis van de kunst van Maria Dam. Maria’s liefde voor de natuur uitte zich ook in haar opleiding biologie waarna ze 38 jaar lang lesgaf op het MBO in biologie, natuur- en scheikunde. Ze schreed hier ook twee leerboeken voor het MBO over, ‘Miliebewust handelen’ en ‘Groen Activiteiten’.

Op deze expositie staat Maria met een aantal kunstwerken van takken en wol.

Maria met een schaap met vijf poten, een gewoon schaap en een Alpaca van takken en wol (de kat kwam alleen even kijken)

Maria heeft haar atelier, ‘Atelier Madam’ in de Oude Pastorie in Oud Vossemeer, waar ze naast het maken van haar kunst, ook workshops geeft (info via [email protected] of tel: 06-36043163).

Eén van Maria’s vogels in de voortuin van de beeldentuin

Nog één van haar vogels

Cor Hemmes

Met verschillende technieken zoals glas fusen (aan elkaar smelten), Kilncasten  (gieten van vloeibaar glas), U.V.-verlijmen en pâte de verre (glas pasta) maakt Cor kunstwerken in glas.

Cor bij zijn bloemen van glas

Een van de glaskunstwerken

Een glaskunstwerk in pâte de verre

Bij pâte de verre , waarmee bovenstaand werk gemaakt is, wordt er eerst een vorm geboetseerd, dan wordt daar een gipsen mal van gemaakt en de klei wordt er uit gehaald. De mal wordt dan bekleed met glaskorrels en talkpoeder waarop het geheel in een oven verhit wordt.

Cor vindt zijn inspiratie in de natuur en de breking van licht in glas.

Lieke Baarmans

Sinds 2009 maakt Lieke kralen van glas en maakt hier weer sieraden van. Op de expositie heeft ze een hele selectie van sieraden, van eenvoudig tot heel verfijnt. Zo maakt ze kralen in meerdere hele dunnen lagen waardoor kunstwerken als een bleon in een bol van glas ontstaan.

Een indrukwekkend stukje glaskunst

Lieke bij haar sieraden

Lieke legde ook uit hoe glazen kralen gemaakt worden namelijk met de techniek ‘flamework’ of ‘lampwork’ waarbij het glas om een roestvast stalen mandrel wordt gesmolten. Met een brander wordt het glas zo heet gestyookt dat het smelt en door de mandrel te draaien vormt zich dan een kraal om de mandrel.  Voor sommige vormen gebruikt Lieke een mal.

Een kleine selectie uit Lieke’s collectie

Marian van Garsel

Marian exposeerde met een hele verzameling van heel bijzondere keramiek doosjes. Deze doosjes zijn van keramiek in combinatie met andere materialen zoals slotbouten, fiets tandwielen en andere materialen.

Marian tussen haar doosjes

Oorspronkelijk werkte Marian met grotere objecten maar omdat ze last van haar rug kreeg was het kiezen, of stoppen, of met kleinmere objecten gaan werken. gelukkig is het het laatste geworden want het is zeker de moeite waard om deze bijzondere doosjes van dichtbij te bekijken.

De grote objecten waar Marian vroeger mee werkte

Een van de bijzondere doosjes

Praktische informatie

Expositie in de beeldentuin
Locatie: Daansbergen 48, 4661 RG Halsteren
Data: vrijdag 30 juni tot en met zondag 2 juli en vrijdag 7 julie tot en met zondag 9 juli
Tijden: 11:00 tot 17:00 uur
Website: www.paulawithagen.nl

Cookieinstellingen