Dit was de Week van Lezen en Schrijven

Week van Lezen en Schrijven
Week van Lezen en Schrijven
Foto: Bibliotheek West Brabant

De Bibliotheek West-Brabant kijkt terug op een mooie Week van Lezen en Schrijven waarin ruimschoots aandacht gevraagd is voor laaggeletterdheid. Dat het een drukke week was voor de bibliotheek blijkt wel uit het onderstaande overzicht.

Wist je dat 1 op de 6 werkende inwoners van West-Brabant heeft moeite met lezen, schrijven, rekenen of digitale vaardigheden? Grote kans dus dat ook jij iemand kent die minder taalvaardig is, niet goed kan rekenen of moeite heeft met het werken met de computer. Iemand van de sportclub, een vriendin of en buurman. Het kan iedereen zijn.
Om extra aandacht te vragen voor laaggeletterdheid, was de Bibliotheek West-Brabant tijdens de Week van Lezen en Schrijven zichtbaar en actief om aandacht te vragen voor laaggeletterheid.

  • Wethouder Lars van der Beek gaf in de bibliotheek in Hoogerheide het startschot voor de Woensdrechtse Taaltour, bedoeld om aandacht te vragen voor het belang van taalontwikkeling bij jonge kinderen. Dit  levert een belangrijke bijdrage aan het voorkomen van laaggeletterdheid.
  • Wethouder Evelien van der Star tekende in het HUIS van Roosendaal de Direct Duidelijk Deal.
    Hiermee laat de gemeente Roosendaal zien dat zij zich actief wil inzetten om haar communicatie duidelijker en begrijpelijker te maken. Zodat ook laaggeletterde mensen bereikt worden. Als partner van het Digi-Taalhuis was de bibliotheek hierbij aanwezig.
  • In de bibliotheek in Bergen op Zoom werd het Taalpanel gepresenteerd. Dit panel bestaat uit laaggeletterde mensen die bedrijven en organisaties gaan helpen om hun communicatie
    begrijpelijker te maken. Zodat ook laaggeletterde mensen beter bereikt worden.
  • In het gemeentehuis in Zevenbergen ging de bibliotheek in gesprek met medewerkers van gemeente Moerdijk over laaggeletterdheid. De Escape Koffer werd ingezet om hen
    zelf te laten ervaren wat laaggeletterdheid voor impact heeft. Ook in de bibliotheek in Zevenbergen werd pogingen gedaan om de koffer open te krijgen, met uitsluitend de informatie zoals een laaggeletterde die begrijpt.
  • In de bibliotheken in Roosendaal en Oudenbosch waren informatiemarkten van het Digi-Taalhuis. Betrokken partners lieten daar hun veelzijdige cursusaanbod zien, bedoeld voor mensen die niet of slecht kunnen lezen, schrijven, rekenen of met een computer werken.
  • In de gemeentehuizen in Zundert, Steenbergen en Zevenbergen werd lettersoep uitgedeeld
    met als doel het gesprek aan te gaan over laaggeletterdheid.
  • In de Digi-Taalhuizen in bibliotheken in Roosendaal, Zevenbergen en Oudenbosch werden op feestelijke wijze door de wethouders Klaar Koenraad, Bennie Blom en Sharona Malfait plaquettes onthuld voor de certificering. Het Digi-Taalhuis is daarmee een belangrijk netwerk als het gaat om de aanpak van laaggeletterdheid in West-Brabant.
  • In de bibliotheek in Steenbergen werd een open middag georganiseerd waar iedereen welkom was om onder het genot van iets lekkers kennis te maken met het aanbod dat de
    Bibliotheek West-Brabant en TaalSteenbergen aanbieden om laaggeletterdheid aan te pakken.

De Bibliotheek West-Brabant kijkt terug op een mooie Week van Lezen en Schrijven waarin ruimschoots aandacht gevraagd is voor laaggeletterdheid.
Heb je vragen over wat de bibliotheek in jouw situatie kan betekenen? Loop dan gerust eens
binnen bij het Inloopspreekuur Digi-Taalhuis. www.bibliotheekw.nl/digitaalhuis

Lees ook:

Opening Bieb op School in Ossendrecht

Cookieinstellingen