“Drama als vast onderdeel in het lesprogramma geïntroduceerd”

Foto: Curio

Curio, beroepsopleider in de regio West-Brabant, werkt samen met de gemeente Bergen op Zoom en CKB -de uitvoerende instantie- om leerlingen van Curio steenspil in Halsteren een verrijkende onderwijservaring te bieden. Sinds 2020 heeft Curio het vak Drama geïntroduceerd. Nu wordt het een vast onderdeel in het lesprogramma. Het vak Drama heeft als doel jonge persoonlijkheden te versterken en te ontwikkelen. De lessen worden verzorgd in samenwerking met Productiehuis Plankenkoorts. Een financiële bijdrage komt uit het landelijke programma “Cultuureducatie met Kwaliteit,”. Dit maakt hoogwaardige cultuureducatie toegankelijk voor alle leerlingen. Dat meldt Curio in een persbericht.

Doorlopende leerlijn
Het vak Drama stelt leerlingen in staat hun verbale en non-verbale expressie te vergroten. Het vak stimuleert creativiteit, fantasie en sociale en emotionele vaardigheden, zoals samenwerken en jezelf presenteren. Het reikt verder dan het klaslokaal, aangezien de principes van Drama geïntegreerd zijn in diverse vakken. De docenten bij Curio steenspil werken samen om een doorlopende dramaleerlijn te creëren die aansluit op het lesprogramma van de school. Tijdens de introductieweek voor de brugklassers gebruiken we het voor de kennismaking en de groepsvorming. We gebruiken hiervoor een workshop drama die nu een vaststaand onderdeel is van de introductie. Onderwijsmanager Antoinette de Bie: ‘We zien dat onze leerlingen baat hebben bij deze lessen. Naast het versterken en ontwikkelen van de persoonlijkheden gaan onze jongeren ook met plezier naar de lessen en hebben ze meer motivatie. Het komt in meerdere vakken terug. Bijvoorbeeld bij het mondeling Engels en bij verkoopgesprekken binnen de praktijkvakken. Het is dus géén losstaand vak. Het komt nu vast in het curriculum van elk leerjaar’.

Subsidieregeling
Dat de samenwerking doorgezet wordt mag duidelijk zijn. Zowel Curio als CKB kijken hier positief tegenaan. ‘Zie het niet als een subsidie maar als een investering. Een investering in de toekomst en het welzijn van de leerlingen’ aldus een woordvoerder van de gemeente Bergen op Zoom. Voor het kalenderjaar 2024 zijn er nog middelen beschikbaar. Na 2024 wordt er ingezet op de subsidieregeling CMK 4 (Cultuur met Kwaliteit 4). Die is overigens nog niet toegekend, maar wordt verwacht. Antoinette de Bie: ’Mocht je nieuwsgierig zijn geworden naar het project of de school. Dan zou ik zeggen: kom tijdens de open dag op 19 of 20 januari een kijkje nemen’.

Cookieinstellingen