11 Maart: Passieconcert in de Gertrudiskerk te Bergen op Zoom

Gertrudiskerk
Foto: Regioactueel

Op zondagmiddag 11 maart vindt in de Gertrudiskerk te Bergen op Zoom het Passieconcert 2018 van Hét Concertkoor plaats.

Naast twee beroemde koorwerken – het Stabat Mater van Haydn (1732-1809) en het Stabat Mater van Rheinberger (1839-1901) – plaatst het louter composities van zeer recente datum van twee van de meest populaire componisten van deze tijd: de Noor Ola Gjeilo (1978) en de Brit James Whitbourn (1963).

Het verdriet van een moeder om haar gestorven kind is van alle tijden…………

Staat in de passietijd het lijden en sterven van Jesus centraal, in het Stabat Mater, is het Jesus’ treurende moeder Maria.

Hét Concertkoor verbindt oude composities met gloednieuwe, die dezelfde thematiek herbergen. Dit concert is daarmee meer dan een traditioneel passieconcert; tevens een muzikale uiting van mededogen voor de ontelbare moeders die vandaag de dag hun kind verliezen door oorlogsgeweld, terreur of brute repressie. De muziek verandert in de loop der tijd weliswaar qua stijl, het beladen onderwerp en de schoonheid ervan niet! Ook in muziek is passie en compassie van alle tijden. Ongeacht het tijdsverschil van bijna vier eeuwen tussen bijvoorbeeld de componisten Allegri en Gjeilo geldt dat ook voor de emoties die hun composities herbergen.

De tijd dat eigentijdse klassieke muziek doorgaans met kakofonie werd vergeleken ligt zo’n dertig veertig jaar achter ons. Componisten van nu schrijven prachtige, welluidende muziek die de vergelijking met die van componisten als Haydn met glans kan doorstaan en het bewijs daarvan levert Hét Concertkoor op 11 maart aanstaande in de Gertrudiskerk van Bergen op Zoom.

Naast Rheinbergers en Haydns meesterlijke Stabat Mater klinken drie werken van Ola Gjeilo (Ubi Caritas, The Ground en Luminous Night of the Soul), van Elgar (Lux Aeterna) en van James Whitbourn (Requiem, Nederlandse première). Naast de traditionele bezetting van een werk als Haydns Stabat Mater (solisten, koor en orkest) krijgen de eigentijdse werken uiteenlopende bezettingen van solisten, koor met piano en strijkkwartet (Gjeilo) en van soli met sopraansaxofoon en orgel (Whitbourn).

Aan het concert werkt naast Hét Concertkoor een uitgebreide (en internationale) schare aan professionele musici mee uit verschillende landen. Naast het Fringe ensemble dat voor de pauze het Stabat Mater begeleidt, begeleiden Natasha Morozova, Stamatis Sachas, Ulla Thorsteinsdóttir en Monique Heidema als strijkkwartet samen met pianiste Elena Yefanova de werken van Gjeilo en sopraansaxofonist Ties Mellema en organist Toine Jimkes die van Whitbourn.

Daarnaast treden maar liefst negen vocale solisten van naam op: Josefien Stoppelenburg, Bebke Keersmaekers en Linda Vink (sopraan); Charlotte Stoppelenburg en Inez Carsauw (alt); Joris Bosman en Alex vermeulen (tenor) en Kris Belligh en Joris van Baar (bas-bariton). Het concert staat onder leiding van André Telderman.

Kaarten voor het concert kosten 25 euro en zijn verkrijgbaar via de koorwebsite hetconcertkoor.nl; telefonisch te bestellen (0164-210112) en zijn tevens verkrijgbaar bij Boekhandel Quist, Fortuinstraat 24 Bergen op Zoom, bij de koorleden en voor aanvang van het concert aan de kerk. Het concert in de Gertrudiskerk te Bergen op Zoom begint om 15:00 uur. Om 14:30 uur is de kerk open (ingang Kerkstraat).

Reacties