8 Maart: lezing van Carinne Elion-Valter bij Arsis

Carinne Elion-Valter
Foto:

Op 8 maart geeft Carinne Elion-Valter een lezing over literatuur als kritisch onderzoek over geloofwaardigheid en vertrouwen.

Carinne Elion-Valter over de lezing:

Heeft beeldende kunst politici iets te zeggen? In mijn proefschrift heb ik geen beeldende kunst besproken, maar diverse romans en gedichten. Voor de vraag of kunstenaars politici iets te zeggen hebben, maakt dat niet zoveel uit. Een van de door mij gelezen auteurs vond dat zijn romans een onderzoek naar de mens waren en naar de erbarmelijke omstandigheden van zijn tijd, de 19e eeuw. Die auteur was Victor Hugo, nog altijd bekend als schrijver van Les misérables. Een andere auteur vond de oorlog geen omgeving voor dichters, maar hij schreef er toch een mooi verhaal over. Mijn onderzoek wees uit dat, of een schrijver nu een maatschappelijk doel heeft, of niet, zijn werk toch interessant kan zijn voor politici en juristen. Maar om dat te zien, moet je de boeken wel op een bepaalde manier lezen.

Wat betekent dit voor beeldend kunstenaars? Is ieder beeldend werk maatschappelijk te lezen of toch niet? Sommige kunstenaars laten zich inspireren door politiek en maatschappij. Andere kunstenaars willen juist geen geëngageerde kunst maken, maar willen iets uitdrukken over hun onderwerp of over hoe zij dat onderwerp ervaren. Het schilderij van nar Erik dat in ’t Vierkantje hing, drukt vooral de kracht en persoonlijkheid van nar Erik uit. Althans zo lijkt het. Toch drukt dit schilderij ook iets uit over wat het betekent een nar te zijn, degene die anders is en daardoor zowel de criticus als de vriend kan zijn van de koning, of prins.

Kortom, de vraag voor deze avond is wat de zeggingskracht kan zijn van literatuur en kunst voor politici en juristen. En vervolgens waarvan die zeggingskracht dan afhangt, van de manier waarop het kunstwerk in elkaar zit of toch vooral van de blik waarmee je ernaar kijkt.

Praktische informatie

Datum: 8 maart
Locatie: Kometenlaan 38 Bergen op Zoom
Aanvang: 20.30 uur. (de zaal opent om 19.30 uur)

Reacties