24 Maart: excursie De Matjens/ De Maatjes

Foto: De Groene Zoom

IVN Groene Zoom houdt op zaterdag 24 maart 2018 een excursie naar het gebied De Matjens/ De Maatjes.

De wandeling start om 10.00 uur bij de kerk in Nieuwmoer (Be), parkeerterrein aan de Kerkstraat. Carpoolen is mogelijk vanaf sporthal Gageldonk waar we om 9.20 uur vertrekken.

De Matjens/ De Maatjes.

De Matjens is een van de meest zuidelijk gelegen rietgebieden in Nederland. Het gebied ligt in het zuiden van de gemeente Zundert en maakt deel uit van een grensoverschrijdend natuurgebied. Het wordt beheerd door SBB in Nederland en door het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse Gemeenschap in België. Het Vlaamse deel van het gebied staat op de kaart als De Maatjes en ligt in het noordoosten van de gemeente Kalmthout.

De naam van beide gebieden slaat op een verleden als verveningsgebied. Ooit lag in dit deel van Brabant een hoogveengebied. Vanaf halverwege de 13e eeuw is het veen hier afgegraven en omgevormd tot turf. Deze turf werd via kleine vaarwegen, turfvaarten afgevoerd naar steden in de omgeving, zoals Roosendaal en Bergen op Zoom. Aan Nederlandse zijde bedraagt de oppervlakte van het rietreservaat ongeveer 40 ha, aan Vlaamse kant zo’n 10 ha.

Jarenlang had het gebied de Matjens te kampen met verdroging maar door diverse maatregelen is het Nederlandse deel een stuk natter geworden. In de rietlanden komen vogels als Rietgors en Blauwborst voor, in de natte weilanden voelen Grutto en Kievit zich thuis.

Tip

Een verrekijker kan goed van pas komen en stevig schoeisel wordt aangeraden.

Cookieinstellingen