Fortissimo 60 jaar een begrip in muziekland

Foto:

Op zondag 29 april 2018 viert mannenkoor Fortissimo haar 12de lustrum.

Het begin

Frits de Groot was in 1958 de alom geprezen kerkkoordirigent van de parochie Onze Lieve Vrouw van Lourdes te Bergen op Zoom. Acht jonge knapen van het koor traden bij een speciale gelegenheid voor hem op. Dat beviel zo goed dat zij besloten als koortje door te gaan.

Wim Steenbak, die vanaf het ontstaan de muzikale leiding had, heeft het koor naar grote hoogten gebracht. Succesvolle optredens hebben in binnen- en buitenland plaatsgevonden. Ook kreeg Fortissimo dankzij hem de Heinze-medaille uitgereikt wegens zeer baanbrekend werk op het gebied van het uitvoeren van werken van hedendaagse Nederlandse componisten.

In de loop van de tijd zijn er mooie concertreizen geweest naar Duitsland, Engeland, Wales, Tsjecho-Slowakije, België en Frankrijk en is Fortissimo o.a. gastheer geweest van het Tsjechische koor Ceska Pisen en het California’s Girls’ Choir.

Hoog niveau

Onder leiding van dirigent Kristin Roland houdt het koor het hoge niveau vast en verbetert voortdurend de interpretatie van de uitvoering van het repertoire. Daarnaast worden er ook steeds nieuwe stukken uitgevoerd. Het koor staat nog volop in de belangstelling. Dat blijkt ook uit de grote opkomst tijdens de concerten door het jaar heen.

In 2018 neemt Fortissimo ook weer deel aan het festival MiddelburgVolkoren. Uit de volle zalen en kerken blijkt dat goede koormuziek nog erg gewaardeerd wordt.
Het afgelopen jaar is er op vele fronten hard gewerkt om het jubileum goed te kunnen vieren.

Concerten

Op 29 april om 11.00 uur wordt in de Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk een eucharistieviering opgeluisterd met o.a. enkele vaste gezangen uit de Mis “In honorem Sancti Friederici” van Jos Gruber. Na de mis is er een receptie in basisschool de Driemaster aan de Maaslaan.

Fortissimo maakt op 11, 12 en 13 mei een concertreis naar Trier. Op 11 mei zingt het koor in de Dom en de Basilika, op 12 mei in de Brunnenhof en op 13 mei tijdens de hoogmis in de St. Antoniuskerk. En Fortissimo zou Fortissimo niet zijn als wij in Trier niet op andere mooie plekjes in de stad de mensen laten horen wat wij kunnen.

Op 17 november organiseert Fortissimo, in samenwerking met vrouwenkoor Mea Dulcea en het Bergen op Zooms Blazersensemble een mooi concert in de Gertrudiskerk in Bergen op Zoom. Het belooft een mooi lustrumjaar te worden.

Reacties