Han Aertssen en Annet Vermeulen met ‘Pleased to meet you’ in Galerie Arsis

Foto: Jan

Zaterdagmiddag werd in Galerie Arsis de expositie ‘Pleased to meet you’ van Han Aertssen & Annet Vermeulen geopend.

Deze expositie toont het werk van twee kunstenaressen, Han Aertssen en Annet Vermeulen, beide afkomstig uit Tilburg. Het is een expositie van beelden, foto’s, keramiek en objecten, in combinatie met video en geluid.

Han op de gezamenlijke installatie ‘Homeless’ achter het zwarte doek, een installatie die ook in Fort Sabine te zien is geweest

De twee dames kennen elkaar van de Academie voor beeldende kunst in Arendonk België. Eerder exposeerden ze samen op de expositie Sav/fe in Fort Sabina in Heijningen.

De opening door Christine Veraart

Zaterdagmiddag was Annet Vermeulen verhinderd zodat alleen Han Aertssen aanwezig was bij de opening door Christine Veraart.

Christine Veraart opende deze elfde expositie in Galerie Arsis

In haar openings-speech vertelde Christine dat toen Han voor het eerst de academie van Arendonk bezocht, zij het gevoel had dat ze thuis kwam. Han haar beelden zijn vaak maar niet uitsluitend menselijke figuren of koppen. Ze begint met tekenen en denken en vooral kijken naar mensen. Nadat ze iets bedacht heeft maakt ze een armatuur en boetseert met klei het beeld waar weer een mal van gemaakt wordt. Als de mal klaar is wordt het beeld gegoten met gips, cement composiet of brons.

Over Annet vertelde Christine dat zij haar inspiratie opdoet in de natuur, haar omgeving en in gaten. Gaten zijn interessant omdat ze het beeld kaderen en je er doorheen kan gluren. Annet maakt gaten in haar keramiek op een natuurlijke manier, bijvoorbeeld door waterdruppels een gat in klei te laten maken. Maar Annet werkt niet allen met keramiek maar ook met foto’s, film en andere beelden.

Christine vertelde dat Han en Annet samen twee gezamenlijke installaties op deze expositie hebben, Eén in het met zwart doek afgeschermde gedeelte en één met een beeld en een projectie op de muur.

Han Aertssen

Han is geboren en getogen in Tilburg en heeft van 2007 tot 2016 ‘Hogere graad beeldhouwen met specialisatie’ gestudeerd. Naast haar kunst is Han consulent bij MEE regio Tilburg.

Over de installatie ‘Homeless’ vertelde Han dat deze installatie geïnspireerd was door de vluchtelingen met hun trauma’s. Vandaar de beelden met littekens en de granaten op de grond. Een andere installatie bestaat uit een video projectie die door Annet Vermeulen gemaakt is en een beeldje door Han.

Naast de gecombineerde werken staan er ook ‘solo’ werken van de beide dames. Zo staat er voor het raam van de galerie het object ‘De koralen’ van Han.

‘De koralen’ van Han Aertssen

Een mooi voorbeeld van Han haar vakmanschap en kunstenaarsschap is het hoofd van een negerin dat ook in de galerie staat. Een prachtig sprekend gezicht.

Een heel ander soort werk is ‘Hersenkronkels’, een heel wat abstracter werk dan de menselijke figuren en hoofden.

Hersenkronkels

Annet Vermeulen

Annet is geboren in Drunen en woont nu in Tilburg. Zij begon haar kunst carriëre in 1984 op de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. Na een studie aan de Sociale Academie Markendaal in Breda volgde Annet  een opleiding keramiek aan de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk.

Naast keramiek werkt Annet veel met foto’s en video en wordt ze, zoals Christine in de openingsspeech al vermelde, geïnspireerd door gaten waar je al dan niet doorheen kan kijken.

Foto’s van gaten

Door een gat kijken

Keramiek met een ‘natuurlijk’ gat

Sinds 2009 is Annet eigenaar en docent bij Keramiekatelier Antoonet in Tilburg waar ze cursussen en workshops keramiek geeft. Bovendien is Annet begeleider complexe zorgvragen bij de Amarant Groep.

Galerie Arsis

Na de opening werd er onder het genot van een hapje en een drankje nog wat nagepraat en werd de expositie bekeken, bewonderd en besproken.

De expositie is gratis te bewonderen in de maand juni op vrijdag, zaterdag en koopzondag van 12:00 tot 17:00 uur bij Galerie Arsis aan de St. Annastraat 10 in Bergen op Zoom.

Nog even napraten

Gevecht met de stier van Han Aertsen

Links

 

 

Reacties