Open Dag van Bezoekerscentrum De Kraaijenberg op 30 juni

Op zaterdag 30 juni organiseert Brabants Landschap de tweede editie van De Kraaijenbergdag.

De Kraaijenbergdag

Dit jaar wordt om 11.00 uur het Klauterwoud en aangrenzend Voedselbos op feestelijke wijze geopend door boswachter Erik de Jonge en Yvonne Kammeijer.

Van 10.00 tot 16.00 uur is er van alles te beleven bij Bezoekerscentrum De Kraaijenberg in Bergen op Zoom. Bekijk demonstraties van een houtkunstenaar en sculptuurzager of middeleeuwse zoutzieders en kom mee nestkastjes timmeren of ga mee op excursie met de gids!

Klauterwoud en Voedselbos

Op één van de mooiste punten van de Brabantse Wal is een heerlijk ‘Klauterwoud’ ontwikkeld waar kinderen kunnen ravotten, klauteren, hutten bouwen en spoorzoeken naar de mooiste dieren van het bos! Sluipen door echte historische loopgraven en klauteren langs de steilste randen van de streek. Op de picknickweide staat een gloednieuwe megapicknicktafel, met 8 meter doorsnee en plaats voor 40 man misschien wel de grootste van het land! Niet voor niets, uit het aangrenzende voedselbos kan geplukt en gegeten worden, een hele bijzondere ervaring! Officiële opening om 11:00 uur.

Programma

Op het terrein van De Kraaijenberg is een informatiemarkt aanwezig met stands van Brabants Landschap, het Natuurpodium, IVN Groene Zoom, het Saplab, Samen Sterk in Brabant, Voedselbossen, de Vogelwerkgroep, de Bijenvereniging. Anton Klijnsmit, houtkunstenaar en woodcarver, verzorgt de gehele dag demonstraties sculptuurzagen. Klijnsmit maakte de prachtige houtsculpturen zoals een lepelaar, ree en zeearend die voor educatieve doeleinden te bewonderen zijn bij het bezoekerscentrum.

Kinderactiviteiten

Voor kinderen is er ook van alles te beleven! Timmer je eigen nestkastje, leer boogschieten of trap je eigen supershake met de ruige Juice-cruiser! Wil je met een groepje iets doen? Sluit je dan aan bij de mountainbikeclinic en leer boomklimmen (onder begeleiding). Wandel- en natuurliefhebbers bieden we een excursie onder leiding van (IVN-) gids of boswachter aan. Natuurlijk is ook aan de inwendige mens gedacht. U kunt even lekker bijkomen op het terras en genieten van een kopje koffie of frisse dranken.

Bezoekerscentrum De Kraaijenberg

Na een grondige verbouwing is in september 2015 het hernieuwde bezoekerscentrum De Kraaijenberg onder grote publieke belangstelling heropend. De buitenmuren zijn blijven staan, maar de binnenkant ken je niet meer terug. Het bezoekerscentrum heeft een aantrekkelijkere entree gekregen en een compleet nieuwe expositie. Ook is er een speciaal buitenlokaal gecreëerd om scholen uit zowel basis- als voortgezet onderwijs te kunnen ontvangen.

Praktische informatie

De activiteiten starten tijdens de Kraaijenbergdag op het terrein van Bezoekerscentrum De Kraaijenberg. Parkeren kan op locatie: Bezoekerscentrum De Kraaijenberg, Fianestraat 21 in Bergen op Zoom. Het is raadzaam om (waterdichte) wandelschoenen of laarzen aan te trekken. Honden mogen helaas niet mee tijdens de excursies.

Brabants Landschap: natuur- en cultuurbescherming is en blijft mensenwerk

De prachtige provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, is nog het thuis van vele vrij levende planten- en diersoorten. Dit komt onder andere doordat Brabants Landschap ruim 17.000 hectare bos, heide, ven, zandverstuiving, beek- en rivierdalen, landgoederen, boerderijen, forten en kastelen met zorg beheert. Daarnaast zet Brabants Landschap zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde natuurgebieden. Een groot netwerk van enthousiaste vrijwilligers helpt mee met de bescherming van weide- en akkervogels, uilen, amfibieën en vleermuizen. Dit kost echter veel geld. Voor € 1,25 per maand helpen mensen al om onze waardevolle natuur te beschermen. Voor meer informatie zie www.brabantslandschap.nl.

Voor vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met Erik de Jonge, boswachter bij Brabants Landschap tijdens kantooruren op tel. 06 105 366 63.

Reacties