Ontdek de zomer met NAREKA en IVN in de Staartse duinen

Foto: Fred Severin

Op zondag 12 augustus 2018 verzorgen NAREKA en IVN een excursie in het Grenspark Zoom-Kalmthoutse Heide.

De natuurgidsenvereniging Nareka in Kalmthout en de gidsen van IVN Groene Zoom werken samen bij het organiseren van excursies aan zowel Nederlandse als Belgische zijde van de grens.
De natuurgebieden aan de zuidkant van Huijbergen behoren tot het Grenspark Zoom-Kalmthoutse Heide. Op zondag 12 augustus 2018 gaat de excursie naar dit geaccidenteerde grensgebied.

Deze wandeling voert door het bosgebied van Huijbergen, dat nu voor het grootste deel eigendom is van Staatsbosbeheer, maar wat voorheen het Broedersbos werd genoemd. Verrassend is dat, in het van origine productiebos, een mooi stuk heide in stand is gebleven.

Om het bos te verjongen zijn veel bomen gekapt. Eerst werd een heel groot gebied uitgedund, de laatste jaren zijn percelen bos gekapt. Er komt vanzelf gemengd bos voor in de plaats. Dit komt de biodiversiteit in het gebied ten goede.
Af en toe doet de natuur het zelf; tijdens de zware sneeuwval op 27 december 2014 zijn veel bomen omgevallen en van nog veel meer bomen zijn takken afgebroken. Alleen daar waar wandelaars hinder ondervinden wordt het gevallen hout opgeruimd.

Het is een warme zomer! De gids laat zien en horen wat daarvan te merken is.

De excursie start op zondag 12 augustus om 10.00 uur op de parkeerplaats van manege De Wolf, Staartsestraat 55 in Huijbergen en duurt 2 tot 2,5 uur. Carpoolers vertrekken om 9.30 uur vanaf het parkeerterrein van sporthal Gageldonk in Bergen op Zoom.

Gezien de toestand van het terrein is stevig schoeisel aan te bevelen. Een verrekijker is nuttig voor het speuren naar vogels.

Reacties