10 Februari, Presentatie “Kabinet der zinsbespeling” en Vastenavend project

Foto: Sonn Franken

Zondagmiddag 10 februari zal de Bergse schrijver Sonn Franken maar liefst twee nieuwe pennenvruchten presenteren, “Kabinet der zinsbespeling” en zijn Vastenavend project.

Kabinet der zinsbespeling

Als eerste is daar de nieuwe bundel foto’s / gedichten met als titel: “Kabinet der zinsbespeling”. Het is al de derde bundel waarin Sonn in een combinatie van foto en gedicht een moment of emotie probeert vast te leggen:’De combinatie van woord en beeld vind ik erg krachtig. Het geeft mij ook de mogelijkheid om de twee passies die ik heb, fotograferen en schrijven, te combineren en zo de lezer een dubbele prikkel te geven als ze mijn bundel doornemen.’

Het is alweer de zevende publicatie die de Bergse schrijver uitbrengt. De bundel wordt uitgebracht in samenwerking met Uitgeverij Boekenindustrie. De prijs wordt nog nader bekend gemaakt.

Vastenavend project

Met deze uitgeverij wordt ook meteen de achtste publicatie uitgegeven. Dit is een bijzonder Vastenavend project. Het zat al langer in de pen, maar mede omdat Sonn al elf keer de Vastenavend heeft vastgelegd, was dit het juiste moment om met een dergelijk jubileumboek van maar liefst driehonderd pagina’s te komen. Sonn geeft aan hoe en waarom hij tot dit boek kwam, een eerbetoon aan het Vastenavendfeest in Bergen op Zoom en omstreken:

De schrijver zegt er zelf het volgende over;

‘Als klein kulleke kreeg ik al een kieleke aangemeten bij de Goedkope Kees. Daar hoorde natuurlijk een boerezaddoek bij, een stuk gordijn en voor we naar buiten gingen werd er een aangebrand stuk kurk gebruikt om ons mannekes een mooie snor op te tekenen.

Vroeger, toen ik klein was, stond een stuk van de optocht opgesteld op de Antwerpsestraatweg. Dus togen wij van de Stalenbrug tot aan de Vierwinden. Soms geraakten we zelfs tot waar nu de Zalm is voor een frietje.

Vastenavend is mij met de paplepel ingegoten. Ik herken dat koortsachtig enthousiasme als ellef-ellef nadert. Mensen gaan dan ook vanzelf “platter” praten, alsof dat er nog een schepje saamhorigheid bovenop doet. Nergens kunnen ze carnaval vieren zoals wij dat doen in ons Berrege, vandaar ook dat wij er een bijzondere naam voor hanteren: Vastenavend. Hoezo noemen ze ons Bergenaren “sjoovienistisch”? 😉

Maar alle gekheid op een stokje. Vastenavend is iets om best trots op te zijn. We hebben een Stichting die de tradities bewaakt, verandert en voortzet. We beschikken over talloze dweilbandjes en bouwclubs, die ons elk jaar weer de mooiste klanken en de fraaiste gerijkes voorschotelen. Maar bovenal is het Vastenavend gevoel een beleving, waar zoveel mensen zich met hart en ziel in storten. De uitdossingen, de inzet, maar vooral de lach op ieders bakkes en de leut, dat is zo uitnodigend dat zelfs niet-Bergenaren erin meegezogen worden.

Zelf heb ik hier hartstochtelijk aan meegedaan als één van die gekken van Duo Zaddoek, waar we vijf jaar lang keihard gewerkt hebben, met eigenlijk maar twee doelen: veel leut maken en geld inzamelen voor het goede doel.

Elf jaar inmiddels tracht ik de geest van de Vastenavend te vangen in plaatjes en schrijfseltjes. Trots dat ik deel uit mag maken van de gemeenschap van Bergen op Zoom, de stad waar ik geboren ben, getogen en opgegroeid, waar ik werk en hopelijk mag sterven.

Dit album is mijn poging, een reeds 11 jaar durende zoektocht, om een venster naar de Vastenavendgeest tot stand te brengen. Om in alle stilte, buiten de Vastenavendperiode, nog stiekem even terug te keren in de momenten van de leut. Dit is: “Vastenavend ellef jare in wóórd en beeld – De ziel van het feest blootgelegd”

Geen perfecte plaatjes

Ik ben begonnen met de technisch meest perfecte en mooie plaatjes. Dit heb ik al snel losgelaten. Waarom?, eenvoudigweg omdat het met Vastenavend niet om het perfecte plaatje gaat, maar het gaat om het moment van de beleving. Ik hoop dat dit jubileumboek je dan ook direct meesleurt naar de geest van het feest zelf, en er tijdens het bekijken van die ongeveer 600 foto’s en het lezen van het twintigtal Vastenavendgedichten een grote glimlach op je gezicht verschijnt.’

Op zondag 10 februari, dat is de zondag na Neuzenbal, zal het eerste exemplaar overhandigd worden aan Prins Nillis III in de aanwezigheid van heel de Stichting Vastenavend. Er zullen ook de nodige dweilbands bij aanwezig zijn. Het wordt dus een echt groot feest waar je bij wilt zijn. Het boek is in zeer beperkt aantal te koop, dus als je een exemplaar wilt bemachtigen, schrijf je dan in op de intekenlijst: [email protected]

Voor een bedrag van 50 € krijg je een A4 boek met hardcover, van maar liefst 300 pagina’s Vastenavend beleving met honderden foto’s en een twintigtal Vastenavendgedichten.

Enne….. misschien sta jij er ook wel in op een of andere foto?….

Sonn Franken bracht al eerder de bundels “Scherm mijn Venster” en “Voorbij de Einder” uit. Hij is tevens de auteur van “De Oversteek”, “Bleke Demonen”, “In de Schaduw van de Waarheid” en “Dossier Doel”. Tevens staan gedichten en korte verhalen van zijn hand al in een dertigtal Nederlandse en Belgische bundels.

Praktische informatie

Datum: 10 februari
Tijden:
Zaal open: 14:00 uur
1e presentatie: Bundel “Kabinet der Zinsbespeling” – 14:30 uur
2e presentatie: Vastenavend Jubileumboek – 14:45 uur
Overhandiging: 1e exemplaar aan Prins Nillis III – 14:50 uu
Locatie: Den Enghel, Grote Markt 19 Bergen op Zoom
Entree: Gratis
1e editie bestellen: Vastenavendboek – tot 25 januari
Uitgeverij: Beide boeken – BoekenIndustrie

 

Reacties