Op stap met de boswachter op 22 april, tijdens de Dag van het Landschap

Op Tweede Paasdag, maandag 22 april, vieren Brabants Landschap en IVN De Groene Zoom het voorjaar met de Dag van het Landschap.

Dit jaar staan de Brabantse zandpaden centraal. Niet alleen de mens is van zandpaden afhankelijk (geweest), ook vele dieren- en plantensoorten floreren bij de aanwezigheid van de zandpaden en -paadjes in onze natuurgebieden. Tijdens de Dag van het Landschap nemen de gidsen u mee naar Lindonk in Hoogerheide en hoort u van alles over de biodiversiteit en de historie van zandpaden.

Ondertussen geniet u ook van het prachtige voorjaarslandschap dat aan u voorbij trekt. Na of voor de wandeling kunt u een kijkje nemen in de tuinen van het Landgoed Mattemburgh en is het lekker vertoeven bij de Orangerie Mattemburgh.

Landgoed Lindonk

Grote hoogteverschillen verwacht je niet snel in Brabant. Maar vanuit Lindonk kijk je zo het vlakke Zeeuwse land in. Het bos op het landgoed bestaat voor een deel uit eikenhakhout. Traditioneel wordt van dit hakhout jaarlijks een deel afgezet (afgezaagd). De stammen worden gebruikt als staken in de weervisserij. Dit is de vangst op ansjovis voor de kust van Bergen op Zoom.

Gratis wandelexcursies in heel Brabant

Tijdens de Dag van het Landschap kunt u op 14 locaties meewandelen met de boswachter. Het totale programma van de Dag van het Landschap is te vinden op www.dagvanhetlandschap.nl.

De excursies starten om 12.00, 13.30 en 15.00 uur. De wandelingen duren anderhalf uur en zijn leuk voor jong en oud. Er zijn ook kortere wandelrondjes met de tuingids van Mattemburgh mogelijk. Deelname is gratis en reserveren is niet nodig. Het is raadzaam om (waterdichte) wandelschoenen of laarzen aan te trekken. Honden mogen helaas niet meewandelen.
Adres en parkeren: Orangerie Mattemburgh, Antwerpsestraatweg 181 in Hoogerheide.

Vossenstreken

Liever zelf op pad zonder gids? Dat kan met ‘Vossenstreken’, de avontuurlijke wandelapp voor kleine én grote avonturiers. Met Vossenstreken ontdekt u met het hele gezin het Landgoed Mattemburgh. Er zijn drie leuke routes te downloaden ‘Behaaglijk Buiten’, ‘Harde Hakkers’ en ‘Familie Cuypers’. Nieuwsgierig geworden? Kijk hiervoor op www.vossenstrekenapp.com

Extra activiteit: Eerste Paasdag de paashaas bij Orangerie Mattemburgh
Ook op zondag Eerste Paasdag is er van alles te beleven op Landgoed Mattemburgh. De paashaas brengt er namelijk een bezoek. Maar er is wel een probleempje. Tijdens het verstoppen van de eitjes heeft Graaf Floris, die op landgoed huist, zijn gouden lepel weggegooid. Maar zonder zijn gouden lepel kan hij helemaal niet koken. Helpen jullie mee zoeken? Op het landgoed hangen vragen en letters. Vind alle vragen en letters en kom erachter waar de gouden lepel ligt. Heb jij hem gevonden? Dan win je een hele bijzondere prijs!

Steun Natuur ‘dichtbij huis’

Brabants Landschap beheert ruim 18.000 hectare bos, heide en vennen, maar bijvoorbeeld ook landgoederen, boerderijen, forten en kastelen. Daarmee zorgen we ervoor dat onze eigen, prachtige provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, nog het thuis is van vele vrij levende planten- en diersoorten. Daarnaast zet zij zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde gebieden. Een netwerk van enthousiaste vrijwilligers helpt mee maatregelen te treffen om weide- en akkervogels, uilen, amfibieën en vleermuizen te beschermen.

Natuurbescherming is en blijft mensenwerk

Steun Brabants Landschap voor slechts €15,- per jaar (€1,25 per maand) en word beschermer tijdens de Dag van het Landschap. U krijgt een uitgebreid welkomstpakket mee en profiteer direct van vele voordelen, zoals gratis toegang tot de Kraaijenberg. Kijk voor meer informatie op www.brabantslandschap.nl

Reacties