IVN-wandeling Fort de Roovere en Buitenlust

Foto: IVN

Op zaterdag 15 juni 2019 organiseert IVN Groene Zoom een wandeling in en rondom het Fort de Roovere en Buitenlust.

Gelukkig is er de laatste jaren toenemende belangstelling voor het voormalige Fort de Roovere, een prachtig en interessant gebied.

Fort de Roovere maakt deel uit van de West Brabantse Waterlinie. De waterlinie loopt van Steenbergen tot Bergen op Zoom en is in de 17e eeuw aangelegd. Na het opheffen van de militaire functie is Fort de Roovere een natuurgebied geworden. De oude vormen zijn nog goed in dit gevarieerde gebied te herkennen. Die variatie zorgt ook voor hoge natuurwaarden.

Bij de meeste wandelingen en publicaties gaat het over de interessante historie van het gebied. In deze IVN-wandeling gaan we naast de cultuur-historische waarden ook in op de natuurwaarden. Dat natuur en cultuur heel goed samen kunnen gaan is bij Fort De Roovere goed te zien.
De wandeling gaat door het imposante fort maar ook langs de zaagtandvormige buitengracht en naar de Ster van Eggers, een verlaten buitenschans. In de bossen bij Buitenlust, langs de Schansbaan, zijn overblijfselen van de Franse stellingen weer zichtbaar gemaakt.
Verder is het gebied een belangrijke vindplaats van de zeldzame Phegeavlinder.

De wandeling duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur en de gids is George Koenders.
De wandeling start om 14.00 uur op de parkeerplaats Ligneweg-Schansbaan.
Laarzen of degelijke schoenen zijn nodig.

Reacties