Expositie Slag om de Schelde over 75 jaar bevrijding Brabantse Wal

Foto: nieuws.nl

In de Bibliotheek Bergen op Zoom, Hoogerheide en Steenbergen is van zaterdag 19 oktober tot en met zaterdag 20 juni de indrukwekkende expositie Slag om de Schelde te zien over 75 jaar bevrijding Brabantse Wal. Het zijn drie kleine exposities die samen een grote overzichtsexpositie vormen.

Slag om de Schelde
Na vier jaar bezetting door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog landden op 6 juni 1944 de geallieerden in Normandië. Hiermee begon de bevrijding van Europa. Op de Brabantse Wal werden de gemeenten in oktober en begin november dat jaar door de Canadezen bevrijd. De hevige gevechten die hiermee gepaard gingen waren onderdeel van de Slag om de Schelde in West-Brabant en Zeeland.

De geschiedenis komt tot leven
Aan de hand van voorwerpen en verhalen van o.a. Jan de Jonge van het Oorlogsmuseum in Ossendrecht en Robert Catsburg, verzamelaar en schrijver uit Welberg komt de geschiedenis tot leven. Er zijn b.v. een trouwjurk van donkere zijden parachutestof, bevrijdingsrok, militaire uniformen en een baret van Danny McLeod, één van de bekendste bevrijders van Bergen op Zoom te zien.

Opening
Zaterdag 19 oktober wordt om 15.30 uur de expositie geopend in het Markiezenhof door de directeur van het Veteraneninstituut, kolonel Ludy de Vos.

Een mooie samenwerking
De expositie is tot stand gekomen in samenwerking met het Markiezenhof, Stichting Bevrijding Brabantse Wal, verzamelaars uit de regio, het West-Brabants Archief en het Bevrijdingsmuseum Zeeland.

Kijk voor een overzicht van alle activiteiten in het kader van 75 jaar bevrijding op…
www.bevrijdingbrabantsewal.nl

Reacties