Joop Mijsbergen’s expositie ‘Zien wat blijft’ tot en met 8 november te bezichtigen

Joop Mijsbergen bij 'De Argonauten passeren de Symplegaden'
Foto: Jan Krijtenburg

De expositie ‘Zien wat blijft’ met meer dan honderd schilderijen van de Bergse schilder Joop Mijsbergen in de Blauwehandstaat in Bergen op Zoom is verlengd tot en met 8 november

Zien wat blijft

In het centrumgebouw van het Rozenkruis aan Blauwehandstaat 21 in Bergen op Zoom is al vanaf 5 oktober de expositie ‘Zien wat blijft’ te zien, met schilderijen van de bekende Bergse schilder Joop Mijsbergen. Schilderijen in olieverf, acryl en aquarel en gouache met als belangrijkste thema’s de Griekse mythologie, Bijbelse verhalen en de scheepvaart.

Een deel van de ruim opgezette expositie

Eerste keer

Dat Mijsbergen hier exposeert is heel speciaal omdat dit de eerste keer is dat er in het centrumgebouw van het Rozenkruis een expositie wordt gehouden. Normaal is het centrum een ontmoetingsplaats voor Rozenkruisers waar lesgegeven wordt en waar de tempel zich bevindt maar voor deze bijzondere gelegenheid zijn er zelfs in alle voor de expositie gebruikte ruimtes speciale ophangrails geplaats om de schilderijen goed te kunnen exposeren.

‘Wolkendanser’ (hommage à Odilon Redon)

Hier wil ik exposeren!

Het begon in 2019 toen Mijsbergen en zijn vrouw met Open Monumentendag in 2019 het centrumgebouw binnen liepen. Zodra Mijsbergen de mooie lichte ruimtes zag zei hij tegen zijn vrouw Elly, “Hier wil ik exposeren!”. Dat werd de aanleiding tot een aantal gesprekken met de Rozenkruisers en had als resultaat de expositie die nu te bekijken is.

Het contact met auteur Ankie Hettema bij de Rozenkruisers leidde zelfs tot een boek met teksten van Hettema en schilderijen van Mijsbergen.

Een lichte ruimte waar de schilderijen goed tot hun recht komen

Joop Mijsbergen

De in Bergen op Zoom geboren en nu weer in Bergen op Zoom wonende schilder Joop Mijsbergen schildert al ruim vijfenzestig jaar. Hij studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten Antwerpen en woonde ook een aantal jaren in Antwerpen.

Na zijn opleiding heeft hij onder andere als docent Etalage en Reclamekunde en Sieraadontwerpen lesgegeven aan de Stichting Vakopleiding in Antwerpen. In Bergen op Zoom is hij onder andere nauw betrokken geweest bij Kunstkring en Stichting ETCETERA en heeft hij als tekenleraar lesgegeven aan het Juvenaat.

Vanaf 1959 heeft Mijsbergen tientallen exposities gehad, in Nederland maar ook in België, Zwitserland, Frankrijk, Polen en Spanje. Werken van Mijsbergen hangen bij overheden, bedrijven en vele particulieren in binnen en buitenland.

De Emmaus-gangers uit 2006 in acryl

Zijn schilderstijl zou je grof impressionisme kunnen noemen. Zoals Mijsbergen zelf aangeeft: “Mijn schilderijen zijn geen letterlijke weergave van objecten of gebeurtenissen maar deze kunnen aanleiding zijn. Niet wat er staat maar hoe het er op staat is mijn primaire zorg. Het ‘verhaal’ staat in dienst van het schilderij, niet omgekeerd!”

De expositie

De expositie in het centrumgebouw aan Blauwehandstaat trok vanaf de opening al ruim driehonderdzestig bezoekers en vaak kunnen bezoekers Mijsbergen ook ontmoeten op zijn expositie.

Naast de vele schilderijen is ook de prachtige catalogus van de expositie te koop.

Mede in verband met de corona-maatregelen is er een met pijlen aangegeven looproute, met als bijkomend voordeel dat daarmee de schilderijen bekeken worden in de volgorde die in een boekje met beschrijvingen van de schilderijen, dat de bezoekers kunnen meenemen als ze rondlopen, gebruikt wordt.

‘De Parelvissers’  en ‘Sluierdans’, beide uit uit 2017 in acryl 

Door de mooie lichte ruimtes in het centrumgebouw komen de schilderijen goed tot hun recht en door de nummers op de schilderijen is in het boekje een beschrijving (en de prijs) van eens schilderij te zien.

Het centrumgebouw van het Rozenkruis

Tot 1994 was het pand aan de Blauwehandstaat 21 een bankgebouw. In dat jaar werd het aangekocht door de Rozenkruisers, eerst alleen een gedeelte op de begane grond en later het hele pand, inclusief de bovenverdieping.

Het hele pand werd in eigen beheer met vrijwilligers verbouwd tot het lichte ruime gebouw dat het nu is. In het centrumgebouw worden cursussen gegeven, is er een tempel ruimte, een ruimte voor de jeugd en twee appartementen op de bovenverdieping.

Behalve de geëxposeerde werken zijn er nog meer schilderijen te koop

Praktische informatie

Expositie: ‘Zien wat blijft’
Schilder: Joop Mijsbergen
Locatie: Blauwehandstaat 21 in Bergen op Zoom
Data: 5 oktober tot en met 8 november
Openingstijden:
Alle dagen van 13.00 tot 17.00 uur
Corona maatregelen: Er zijn maatregelen getroffen om het bezoek binnen de Covid regels mogelijk te maken zoals een aangegeven looproute, het verzoek om mondkapjes te dragen en handgel bij de ingang. Ook is de expositie ruim opgezet zodat de anderhalve meter geen probleem hoeft te zijn.

‘De Zevende Hemel’ uit 2014 in acryl (De geest en ziel van Orpheus en Eurydice die in elkaar opgaan)

 

Reacties