Autisme: spelenderwijs zelf ervaren hoe dat is

Trainers Sandra Kok en Mathilde van der Westelaken
Foto: Magazijn076

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor autisme. Toch is het voor de buitenwereld vaak moeilijk om zich te verplaatsen in iemand die autisme heeft. Binnenkort organiseert Magazijn076 in Breda het Autisme Belevings Circuit, waarbij je zélf ervaart hoe het is als je autisme hebt.

‘Deze ervaring haal je niet uit boeken’

“Je kunt er nog zoveel over lezen, maar als je het zelf ervaart, snap je het veel beter,” zegt Sandra Smits. Zij heeft het Autisme Belevings Circuit gevolgd. Sandra: “Ik merkte vroeger wel dat mijn broer sociaal wat minder vaardig was. Hij leefde echt in zijn eigen wereld, had ook moeite met plannen, dingen afmaken, organiseren. Dus toen de diagnose Asperger kwam, vond ik dat geen verrassing.” Ze heeft er veel over gelezen.

Ook in haar werk als docent op een hogeschool heeft zij regelmatig te maken met studenten die autisme hebben. Sandra: “Door het Autisme Belevings Circuit ervaar je zelf hoe het is, dat haal je niet uit boeken. Deze ervaring blijft je bij, je krijgt een kijkje in iemand zijn brein. Je krijgt allerlei opdrachten, waarbij je al je zintuigen gebruikt. We hadden veel plezier met de groep deelnemers en wisselden onze ervaringen uit. Het was een leuke ochtend, echt een aanrader. Eén van de trainers heeft zelf ook autisme en vertelde over haar eigen jeugdervaringen, dat heeft echt meerwaarde.”

Trainers

Sandra Kok en Mathilde van der Westelaken zijn ervaren begeleiders en trainers van het Autisme Belevings Circuit. Beiden werken bij Magazijn076, een centrum voor mensen met autisme. “Mensen komen zelfs uit Limburg en Utrecht om onze training te volgen,” vertelt Mathilde. Binnenkort start het ABC Jeugd. “We vinden het belangrijk om ook jongeren, die een broertje, zusje, vriend of vriendin hebben met autisme, te laten ervaren wat het nu eigenlijk is: autisme. Zodat er meer kennis en begrip komt,” vertelt Mathilde.

Elkaar beter leren begrijpen

Het Autisme Belevings Circuit voor de jeugd duurt 2 uur. Informatie en spelletjes wisselen elkaar af. Zara Haneveer (9) deed mee aan ABC Jeugd. Zij heeft een oudere zus met autisme. “Ik vond het leuk om te doen en je leerde er ook nog wat van! We kregen verschillende spelletjes. Zo leerden we dat kinderen met autisme woorden heel letterlijk kunnen opvatten. Bij het woord ‘handschoen’ denken zij bijvoorbeeld aan een hand en een schoen. Daardoor snap je elkaar soms niet goed.”

Ook heeft Zara zelf ervaren hoe lastig autisme kan zijn: “We moesten drie dingen tegelijk doen. Je moest een puzzelspelletje in je hand oplossen, terwijl je op een bal moest balanceren en een koptelefoon op had om te luisteren naar een mop.” Drie dingen tegelijk doen is teveel en leidt tot frustratie. Voor kinderen met autisme is het sneller teveel, omdat ze moeilijk kunnen filteren. Daardoor raken ze overstuur. Zara: “We hebben ook gepraat over hoe je ruzies thuis kunt oplossen, bijvoorbeeld door vaker te vragen wat je broertje of zusje bedoelt, en door duidelijker te zeggen wat jij eigenlijk bedoelt. Er zijn vaak misverstanden.”

Aanmelden

Het Autisme Belevings Circuit wordt gehouden in Magazijn076 (coronaproof), Nassausingel 26 (in De Koepel) in Breda.

ABC (voor 8-12 jaar): woensdag 11 november, 15.00-17.00 uur.
ABC (voor 12-17 jaar): woensdag 21 november, 15.00-17.00 uur
ABC (volwassenen, 18+): zaterdag 25 november, 9.30-12.30 uur

Voor aanmelding of vragen: Magazijn076, [email protected] of 06-13320892.
Kosten: € 35 voor ABC Jeugd, € 45 voor volwassenen.

Reacties