Terugblik Samen in de Regio Avondcollege

Foto: Samen in de Regio

Terugblik op het op 3 november door Samen in de Regio gehouden Avondcollege.

Passie en inspiratie voor de regio!

De bereidheid tot samenwerken benutten in de avondcolleges van Samen in de Regio

Dinsdag 3 november was het tijd voor het tweede avondcollege met na afloop enthousiaste reacties: “Wat was dit leuk!”, “goede energie gevoeld in de gesprekken”, “drie matches gemaakt, geheel onverwacht”. Elke maand een college over de betekeniseconomie, zes maanden lang. Samen in de Regio viert in 2021 haar 10-jarig bestaan. “En dit is het cadeau van ons aan het netwerk en aan heel de Brabantse Wal. Een cadeau is leuk om te krijgen, maar van dit cadeau hebben we zelf net zo veel plezier!”, vertelt Anita Karremans, directeur van Samen in de Regio.

Bij een avondcollege brengt iedere deelnemer zijn of haar wensen in en dus gaat het van wonen en werk tot maatjes worden en stadstuinen en nog meer. Telkens is er de verbinding tussen jong en oud. Dat is nodig als je werkt aan een vitale regio!

Inspiratie van de sprekers

Kees Klomp, voorvechter van de betekeniseconomie, was niet in de studio maar thuis in Drenthe en op die manier voor iedereen zichtbaar in de livestream. “Als er een sector is waar noodzaak is aan een transitie, een fundamentele verandering, dan is het in de food & agri sector. Het oude systeem om maar zoveel te produceren dat er nooit meer een tekort zal zijn, moet om. Het bedrijf Boerschappen van Stijn Markusse is een interessante doorbraak.”

Stijn ging graag in op de uitnodiging van Samen in de Regio en is in de studio, om de deelnemers via de livestream te inspireren. Dat is gelukt! Wat een helder verhaal: de oplossing voor gezond eten en iets teruggeven aan de natuur ligt bij de boer. Met zijn bedrijf Boerschappen maakt hij ‘food’ niet ingewikkeld maar juist eenvoudig, goed en eerlijk.

Bereidheid tot samenwerken benutten

Het verhaal van de sprekers was via de livestream te volgen. Daarna kwamen de deelnemers elkaar tegen aan de online actietafels. En dat is belangrijk, want er is zoveel bereidheid tot samenwerken, maar dan moet je elkaar wel vinden. We zien deelnemers terug van het eerste avondcollege en er zijn veel nieuwe gezichten. “Nieuwsgierig geworden en niet teleurgesteld.

Voor plannen van Stadlander trof ik hier nieuwe samenwerkingspartners. Dat is wat we zoeken, want we willen het samen doen”, vertelt Chantal Tebbens van Stadlander.

Derde college 1 december

Samen in de Regio kijkt uit naar het derde college waar ze iedereen van harte voor uitnodigen. Let op, want het is een middagcollege! We starten om 14.00 uur en sluiten af om 17.00 uur.

Marc van der Meer, bijzonder hoogleraar Onderwijsarbeidsmarkt is eerste spreker en vertelt over de noodzakelijke ontwikkelingen in het middelbaar beroepsonderwijs en de verbinding met de praktijk.

Rodney van den Hengel vertelt hoe hij Heilige Boontjes oprichtte. Zij weten hoe moeilijk het kan zijn je leven weer op de rails te krijgen. Zij doen dat met koffie (van Heilige Boontjes)!

Reacties