Media Ukkie Dagen Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Foto: Jan Krijtenburg

Tijdens de Media Ukkie Dagen van 26 maart tot en met 2 april wordt aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 tot 6 jaar.

Digitale wereld

Jonge kinderen weten de weg in de ‘digitale wereld’ naar hun favoriete filmpje of app snel te vinden. Maar dreumesen, peuters en kleuters zijn nog te klein om er wijs mee om te gaan en begeleiding van ouders en verzorgers is nodig.

Samen kijken

Wist je dat door het samen kijken van een filmpje of samen spelen van een online spelletje een kind er ook echt iets van opsteekt? En dat de afwisseling met andere activiteiten, zoals buitenspelen, belangrijk is? In het mediagebruik van het kind ligt meer dan wat je als ouder misschien op het eerste oog ziet. Het is onderdeel van de opvoeding. Door samen van media te genieten kunnen kinderen volop de kansen van media benutten en blijven de risico’s beperkt. Het thema van de Media Ukkie Dagen 2021 is daarom: Ik zie, ik zie wat jij niet ziet.

Webinars

Er zijn in deze week gratis leerzame webinars te volgen voor volwassenen en leuke activiteiten voor kinderen (samen met ouders/ verzorgers). De Bibliotheek West-Brabant geeft tips om samen met jouw kind veilig en leuk aan de slag te gaan met media. Meld je aan op de website www.bibliotheekwb.nl/mud van de Bibliotheek West-Brabant en zet je favoriete activiteiten tijdens de Media Ukkie Dagen alvast in je agenda.

Peuter Parade Online
26 maart – voor ouders en kinderen (0-6 jaar) samen
Naar aanleiding van het boek ‘Heb jij misschien olifant gezien’ wordt op vlotte en laagdrempelige manier uitgelegd wat je thuis kan maken en spelen, en hoe je zelf een green screen kunt maken (met groen papier).

Peuter Parade YouTube livestream
29 maart – 10.00 uur – voor ouders en kinderen (0-6 jaar) samen
Dans, speel en lees met ons mee. We gaan samen aan de slag met het boek ‘Heb jij misschien olifant gezien?’
Kijk en doe samen! Als we olifant kunnen vinden, mag jij hem alles vragen.

Webinar: Ik zie ik zie wat jij niet ziet
31 maart – van 20.00 tot 21.00 uur – voor ouders
Tijdens dit webinar neemt Denise Bontje van Mediasmarties ouders/ verzorgers mee in het media-aanbod voor jonge kinderen. Welke media zijn beschikbaar? Waar moet je als ouders op letten en welke media passen in een gezond mediamenu voor jonge kinderen? Hoe zorg je voor de nodige balans?

Webinar: Gezond mediagebruik
14 april – van 20.00 tot 21.00 uur – voor ouders
Tijdens dit webinar is er volop ruimte om vragen te stellen aan Marleen van Bezooijen, leesmediaconsulent voor kinderen van 0 t/m 6 jaar bij Bibliotheek West-Brabant en Wouter van Gastel, contactlensspecialist bij Optiek van Wely en gaat speciaal in op gezond beeldscherm gebruik.

Reacties