About PAINT SPACE and CONSTRUCTION bij Arsis

Foto: Jan Krijtenburg

Tot en met 26 juni is bjij Galerie Arsis, op het Zuivelplein in Bergen op Zoom, de expositie ‘About PAINT SPACE and CONSTRUCTION’ te zien.

De kunstenaars Nanky de Vreeze, Nanda Runge, Michiel Paalvast, Dave Meijer en Leon Riekwell vullen samen de expositieruimte van galerie Arsis  met hun werken die, hoewel allemaal rond het thema paint (verf), space (ruimte) en construction (constructie), toch allemaal weer heel verschillend zijn.

Hernieuwde vrijheid

De vijf kunstenaars die elke een heel verschillende werkwijze en visie op de kunst hebben, waren blij met de uitnodiging van Arsis om in Galerie Arsis te komen exposeren. Na maanden van lockdown ervaarden ze deze mogelijkheid om hun kunst aan een groter publiek te tonen als een stukje hernieuwde vrijheid.

De vijf kunstenaars

Michiel Paalvast

De kunst van Michiel Paalvast draait om ‘ruimtes’. Elk werk geeft een blik op een ruimte die door de met acryl of potlood gecreëerde natuur en in combinatie met de strakke geometrische vormen interessant en spannend wordt. Het is een blik vanuit binnen naar buiten. Zoals bij de hier getoonde werken een blik in een ruimte naar een natuur landschap buiten, half afgeschermd door een al dan niet doorzichtig ‘kamerscherm’.

Het contrast binnen versus buiten, jouw ruimte, mijn ruimte. het is een constant samenspel.

Nanky de Vreeze

De objecten van Nanky de Vreeze ziet zij zelf als poëzie van gevonden materialen die bij haar een nieuw leven krijgen. Ze arrangeert en bewerkt materialen als sigarenkistjes, stukken loden dakgoot, boekjes, patronen uit naaibladen, dominosteentjes en verf-roerstokjes tot kleine kunstwerkjes.

Nanky begint met het materiaal, zonder van tevoren een plan te hebben en de tastbare poëzie groeit in haar atelier onder haar handen. Zo krijgen saaie gebruiksvoorwerpen in haar atelier een geheel nieuwe betekenis. Een ‘saai’ schuursponsje dat een huisschilder heeft laten liggen wordt op een wil plankje als achtergrond met een klein houten plankje samen een kunstwerk voor aan de muur.
Een klein bijbeltje van de rommelmarkt op een houten klosje dat van een verbouwing achtergebleven was wordt geverfd en er komt, omdat een bijbel voor sommige mensen als ‘zwaar’ wordt gezien, een plaatje blauw geschilderd lood op.

Dave Meijer

Dave Meijer noemt zijn abstracte schilderingen een ‘oneindige zoektocht naar puurheid’. in die typering ligt alles besloten van een voortdurende zoektocht naar de essentie van het beeld.
Waar de kunstwerken op de wand van Nanky de Vreeze op zichzelf staande objecten zijn, vormen de kunstwerken van Dave Meijer juist met z’n allen een groot geheel.
Dave noemt zijn abstracte schilderingen een ‘oneindige zoektocht naar puurheid’, de zoektocht naar de essentie van het beeld.

Nanda Runge

De schilderijen op canvas en papier van Nanda Runge hebben ruimten binnen en buiten en architectonische landschappen als inspiratie. Nanda creëert een nieuwe werkelijkheid met een nieuw perspectief van de architectonische ruimten.

Zo krijgt een robuust strak flatgebouw, waarschijnlijk een super zakelijk kantoor, door het schilderen in aquarel een hele zachte en tedere uitstraling. Het thema is hier de geborgenheid van een gebouw ten opzichte van de grootschaligheid.

Nanda haar werken zijn vrij minimalistisch. Er is te zien wat nodig is om haar boodschap over te brengen en niets meer.

Leon Riekwell

De schilderijen van Leon zijn gemaakt met materialen die ook in de industriële constructie gebruikt worden zoals loden platen, hoogglanslak, epoxy en hout, in combinatie met meer traditionele materialen als linnen, canvas en olieverf. De werken zijn zowel twee dimensionaal als soms ook driedimensionaal, soms met een mat oppervlak maar soms ook hoogglanzend zodat de kijker zichzelf er in kan zien reflecteren.

De opening en openingstijden

De opening is de hele zaterdag 5 juni vanaf 14:00 uur en in verband met de Covid maatregelen is de opening doorlopend tot 17:00 uur.

Verder is de tentoonstelling geopend elke donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.00 uur tot 17.00 uur gedurende de maand juni.
De Covid regels voor winkels zijn van toepassing. Aangezien die nu steeds wijzigen graag u vooraf oriënteren op de geldende regels.

Galerie Arsis is gevestigd aan Zuivelplein 5 in Bergen op Zoom

Links

 

Reacties