Twee- en driedimensionale kunst in de Arsis Galerie

Werk van Astrid Verhagen
Foto: Jan Krijtenburg

Twee Arsis kunstenaars en twee gasten zorgen weer voor een afwisselende expositie in de Arsis Galerie aan het Zuivelplein in Bergen op Zoom.

Zaterdag om 15:00 uur zal de expositie van Mia Zaat, Paula Bastiaansen, Astrid Verhagen en Els van der Meijden officieel geopend worden maar vanaf vrijdagmiddag was de expositie al te bewonderen.

Mia Zaat en Els van der Meijden zijn beide aangesloten bij Stichting Arsis kunst en sociëteit en beide hebben een bevriende kunstenaar uitgenodigd om gezamenlijk te exposeren bij de Arsis Galerie. Paula Bastiaansen was door Mia uitgenodigd en Astrid Verhagen door Els.

Waar het werk van Mia en Els voornamelijk uit twee dimensionaal werk bestaat, werken de gast kunstenaars vooral met drie dimensionale objecten, wat de expositie een afwisselende inhoud bezorgt.

Els van der Meijden

Bij binnenkomst in de galerie valt meteen het werk van Els  van der Meijden aan de linkerkant op de zwarte muur op. De hele compositie is voor Els één enkel kunstwerk,’De Corona Wand’,  dat ter plaatse tot stand is gekomen uit de aparte onderdelen.

De Corona Wand

De onderdelen van de Corona Wand zijn allemaal in de corona periode 2020 en 2021 tot stand gekomen. Elk object begint met een aantal zwarte, rode en gele banen. Heel soms ook in combinatie met groen en blauw. De kleuren moeten voor Els goed en veilig voelen. Dan gaat ze stukjes van de banen opvullen waardoor de banen soms blokken worden.Uiteindelijk, na lang werken, mediteren en zoeken naar balans ontstaat dan het werk dat nu in de galerie hangt.

Maar dat is niet de enige stijl waarin zij werkt. Elders in de galerie hangen een aantal landschapjes. Op de computer gemaakt met als basis een aantal van het landschap op Tholen gemaakte foto’s. Met het penseel van het computerprogramma worden deze kunstwerkjes geschilderd en daarna afgedrukt.

Op de computer ‘geschilderde’ schilderijen van Els van der Meijden

Mia Zaat

Mia viert met deze expositie haar veertig jarig expositie jubileum. haar eerste expositie was in 1981, dit jaar dus veertig jaar geleden. Mia heeft op deze expositie een aantal grote en kleinere schilderijen en stenen objecten. Ze ziet deze expositie als een overzicht van haar werk de afgelopen veertig jaar. Het gaat van één van haar eerste werken ‘Vorm” in aquatint techniek, een werk dat ze in haar academie tijd gemaakt heeft, tot schilderijen en tekeningen uit dit jaar.

Mia en Els hebben beide aan de Academie in Den Bosch hun opleiding gehad en kennen elkaar al meer dan veertig jaar.

Mia voor haar schilderijen ‘Strand bij Domburg’, ‘Horizon bij Domburg’ en ‘Kustlijn bij Domburg’

Eén van de tekeningen van Mia uit de natuur in de omgeving van Etten-Leur

Albasten beeldje met de titel ‘Vorm’

Paula Bastiaansen

Ook Paula heeft haar opleiding aan de Academie in Den Bosch gevolgd. Haar werk is driedimensionaal, namelijk porseleinen objecten. Op de expositie in de Arsis Galerie staat een tafeltje met een aantal porseleinen ‘vaasjes’ met een lichtje er in. Elk vaasje is uniek en handgemaakt. Haar porseleinwerk wordt wereldwijd bewonderd en is al geëxposeerd geweest in Korea en China. In september exposeert ze haar werk in museum Bredero in Den Haag. Naast exposities gaf Paula Bastiaansen les aan een aantal universiteiten in Korea en China, waar porseleinkunst hoog aangeschreven staat,

Stuk voor stuk unieke, handgemaakte objecten van Paula Bastiaansen

Astrid Verhagen

Het werk van Astrid Verhagen is weer heel anders dan dat van de overige kunstenaars op deze expositie. Geïnspireerd door de negatieve ontwikkelingen in de maatschappij, zoals het oprukkende egoïsme en de afbraak van het sociale stelsel, maakt ze ‘kijkkastjes’, met gezichten of tafereeltjes die haar gevoelens over de maatschappij vorm geven. (zie ook de foto boven aan dit artikel)

Praktische informatie

De opening van de expositie is op zaterdag 3 juli om 15:00 uur.

Verder is de tentoonstelling geopend elke vrijdag, zaterdag en koopzondag van 12.00 uur tot 17.00 uur van 2 tot en met 25 juli.
De covid regels voor winkels zijn van toepassing. Op dit moment mogen er maximaal zestig bezoekers tegelijkertijd aanwezig zijn in de galerie maar dit kan natuurlijk veranderen dus hou de covid-regels van de overheid in de gaten.

Galerie Arsis is gevestigd aan Zuivelplein 5 in Bergen op Zoom

Links

Reacties