Zaterdagmiddag werd de
expositie in de
beeldentuin van
Paula Withagen door René Hagenaars geopend.
Voor de negentiende keer is de beeldentuin van Paula Withagen aan Daansbergen 48 in
Halsteren het toneel van een groepsexpositie van zes kunstenaars waaronder Paula Withagen zelf. Van vrijdag 9 juli tot en met zondag 11 juli en van vrijdag 16 juli tot en met zondag 18 juli is de kunst van deze zes talentvolle kunstenaars gratis te bewonderen.
Dat er af en toe een drupje regen viel mocht de pret niet derven en tegen drie uur, toen de expositie officieel geopend werd, stond de Daansbergen in Halsteren vol met auto's en fietsen van de bezoekers van de expositie.
Natuurlijk stond voor iedereen een hapje en drankje klaar en in de beeldentuin, soms in tuinhuisjes en onder partytenten kon iedereen genieten van de tentoongestelde kunst.
Kunstliefhebbers in de beeldentuin van Paula Withagen
We vinden we het mooi of niet
Even na drie uur werd de expositie door René Hagenaars, die zelf een aantal beeldhouwwerken van Paula in huis heeft staan, geopend. Hij vermelde in zijn openingstoespraak, dat er zes heel verschillende mensen naast hem stonden, maar wat ze allemaal gemeenschappelijk hadden was de kunst. Op deze expositie was maar een kleine selectie te zien van de werken van de diverse kunstenaars.
"Wij zijn hier als toeschouwer" vertelde hij, "Het is aan ons om er een oordeel over te vellen. We vinden we het mooi of niet. Maar wat hier te zien is, is zeker geen eenheidsworst" aldus Hagenaars.
Een leuk nieuwtje was, dat er eindelijk een wegwijzer stond naar de Beeldentuin, een wens die Paula Withagen al heel lang had. Ook sprak hij zijn bewondering uit voor Paula, dat zo'n tenger klein vrouwtje zulke grote zware en prachtige beeldhouwwerken kon maken.
René Hagenaars verzorgde de opening van de expositie
De kunstenaars stonden verspreid over de tuin, in tuinhuisjes, onder een partytent en in één van de kamers van het huis van Paula Withagen en midden in de tuin stond een grote partytent met de hapjes en drankjes, die tevens dienst deed als schuilplek als het even ging regenen.
De kunstenaars
Zes kunstenaars exposeren in de beeldentuin, elk met zijn of haar eigen stijl en van elke kunstenaars was een kleine selectie uit hun werk te bewonderen.
Wouter Goudswaard
Vanaf kleins af aan las Wouter al stripverhalen en vanaf zijn veertiende jaar tekende hij zijn eigen strips. dat striptekenen, en het illustreren in het algemeen werd steeds serieuzer wat resulteerde in een opleiding an het Sint-Lukas in Brussel waar Wouter afstudeerde als Master in het Beeldverhaal.
Onder zijn bedrijfsnaam Studio Goudbaard maakt Wouter zijn eigen stripseries zoals ‘Schaap & Godin’ en ‘Ridiculand’, maakt hij illustraties en strips voor bedrijven (een plaatje zegt meer dan duizend woorden) en schrijft hij scenario's voor de Donald Duck.
Eigen strips van de hand van Wouter Goudswaard
Marja van Nieuwenhuijzen
Kunstenares Marja van Nieuwenhuijzen haalt haar inspiratie uit de natuur. De in Zeeland geboren kunstenares woonde vijfenveertig jaar in het noorden van Canada waar ze veel leerde van de Inuït en de indianen, de oorspronkelijke bewoners van dat gebied. In Canada leerde ze ook de kunst van het Botanisch Printen.
Botanisch Printen is van oorsprong niet als kunstvorm bedoeld, maar was ooit bedoeld om de aanwezige kennis over bloemen en planten vast te leggen. De tekening laat precies zien hoe de plant in elkaar zit. Ondertussen hebben kunstenaars als Marja van Nieuwenhuijzen deze techniek ontdekt, om met bloemen en planten kleding, sjaals en prints op textiel, leer, papier mee te bedrukken.
Marja van Nieuwenhuijzen tussen haar botanisch geprinte kunst
Naast de botanisch geprinte kunst stonden er ook sieraden op haar stand
Annelies van Loenhout
Als Glasatelier van Loenhout maakt Annelies van Loenhout autonome glasobjecten, zoals op de expositie in de beeldentuin te zien zijn, maar daarnaast maakt ze familiewapens en wapenschilden, maakt ze glas-in-lood ramen en doet restoraties en renovaties van glas-in-lood ramen.
De glaskunstenares volgde de glazeniersopleiding aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen.
Annelies van Loenhout tussen haar glazen vogels
In de beeldentuin staan buiten een aantal glazen vogels en in een tuinhuisje staan een aantal van de overige autonome glasobjecten.
Autonome glasobjecten
Marion van Woudenberg
Ethnic Jewellery heet de kunstvorm van Marion van Woudenberg. Etnische sieraden verwijzen naar de cultuur en tradities die specifiek zijn voor een land of volk.
Het maken van etnische sieraden begon bij Marion van Woudenberg met het werken met bedoeïenkralen maar ondertussen haalt ze haar materialen en inspiratie van over de hele wereld. Ze gaat zelf op zoek naar materialen of mensen nemen uit verre landen spullen voor haar mee.
Marion van Woudenberg bij haar Etnische sieraden
Een klein voorbeeld van de Ethnic Jewellery van Marion van Woudenberg
Yvette Roovers
In haar Gallery Yv in Roosendaal werkt Yvette Roovers met keramiek servies van eigen ontwerp, waarbij ze ook experimenteert met acrylverf. Van keramiek, papier maché, textiel, vilt en andere materialen maakt ze fantasiepoppen met elk een eigen karakter, waarvan er een aantal in de beeldentuin te zien waren. Bovendien schildert ze surealistische schilderijen
Yvette Roovers met haar poppen
Een paar voorbeelden van de "Art Dolls"
Paula Withagen
De beeldentuin van Paula Withagen is al weer voor de negentiende keer de expositieplaats voor een aantal gastkunstenaars. maar niet alleen gedurende deze expositie is het werk van Paula Withagen te bewonderen. Paula haar beeldentuin is het hele jaar geopend (hoewel het wel verstandig is om voor uw bezoek even te bellen (0164 683820 of 06 42477351) , om niet voor niets te komen.
Paula Withagen
Paula Withagen heeft aan de Koninklijke Kunstacademie in Antwerpen de achtjarige opleiding beeldhouwen gevolgd en heeft al vele exposities in binnen en buitenland gehad met haar kunst.
Voor haar beeldhouwwerk gebruikt ze voornamelijk steen en brons en haar beelden zijn meestal menselijke, veelal vrouwelijke figuren. Een belangrijk element van de totale presentatie is ook de sokkel waar het beeld op staat. De sokkel en het beeld moeten in harmonie met elkaar zijn. Naast menselijke figuren heeft Paula ook een serie stenen huisjes gemaakt
Één van de vrouwelijke beeldhouwwerken in de beeldentuin
Beeldhouwen is niet de enige kunstvorm die Paula Withagen beoefend. Ook maakt zij schilderijen op acryl-basis maar meestal met de één of andere toevoeging van steen. Ook hiervan waren er een aantal voorbeelden op de expositie te bewonderen.
Schilderijen van Paula Withagen
Praktische informatie:
data:
vrijdag 9 juli tot en met zondag 11 juli
vrijdag 16 juli tot en met zondag 18 juli
Openingstijden:
van 11:00 tot 17:00 uur
Adres:
Daansbergen 48
4661 RG Halsteren
Info:
Tel: 0164-683820 of 06-42477351
Links