Expositie “Een boeiende combinatie” geopend

Marcel van Tienen en Victor van de Lande
Foto: Jan Krijtenburg

Vrijdagmiddag werd in Galerie Arsis de expositie “Een boeiende combinatie” van Marcel van Tienen en Victor van de Lande geopend.

Marcel en Victor wonen en werken beide op het eiland Tholen, Marcel in de stad Tholen en Victor in St-Annaland. Na beide al een keer solo in de Arsis galerie in de Sint Annastraat geëxposeerd te hebben (Victor in 2018 en Marcel in 2019) exposeren ze nu gezamenlijk in de nieuwe Galerie Arsis aan het Zuivelplein in Bergen op Zoom.

De opening

De expositie werd na een kort welkom door Jodrike de Koning geopend door Victor van de Lande.

Jodrike vermelde nog wel dat Marcel en Victor de expositie zelf ingericht hebben en dat geïntereseerden zaterdag ook de ateliers van de beide kunstenaars kunnen bezoeken met Open Atelier dag.

Victor vertelde dat hij Marcel had leren kennen  bij zijn bezoek aan Cultuurplein Tholen in Scherpenisse. Hij zat daar aan tafel met nog twee heren waarbij één van de twee de ander, Marcel, aanwees en hem voorstelde als de grootste kunstenaar van het eiland.

Victor en Marcel hebben affiniteit voor elkaars werk en bezoeken regelmatig elkaars atelier voor commentaar en opbouwende kritiek en “om te zeggen hoe goed het werk is”.  De beide kunstenaars hebben dezelfde liefde voor bepaalde kunstvormen en Victor noemde het schilderen “beeldtaal die op gevoelens werkt.”. Als kunstenaar leg je je ziel in je werk en daarom is elk kunstwerk eigenlijk een zelfportret.

Victor nodigde iedereen uit om te genieten van de expositie.

Even na vijf uur vrijdagmiddag opende Victor van de Lande de expositie

Bezoekers

Met meer dan vijftig bezoekers werd de opening van de expositie goed bezocht maar door de ruime opzet van de expositie was er voor iedereen ruim voldoende plaats.

Een ruim opgezette expositie

Bij de opening was er voor de bezoekers uiteraard en hapje en drankje en het was leuk om te zien hoe mensen elkaar weer tegen kwamen na een lange tijd zonder exposities en andere culturele activiteiten.

Een schilderij van Victor van de Lande (en zoutjes voor de bezoekers)

Marcel van Tienen (uiterst rechts op de foto) met een aantal bezoekers

De muzikale invulling van de opening werd verzorgd door gitarist Chris Dusink

De kunstenaars

Marcel van Tienen

Van Tienen is opgegroeid in Bergen op Zoom en volgde in de jaren ’70 de opleiding grafische vormgeving aan de Kunstacademie Sint Joost in Breda. Na tien jaar als grafisch ontwerpen was voor hem de uitdaging weg en wijde hij zich aan zijn andere passie, dieren. Hij opende een dierenwinkel en zo’n tien jaar was hij daar druk mee bezig.

Toch bleek de kunst niet uitgedoofd en na die tien jaar volgde hij vijf jaar lang bij het CKB een cursus modeltekenen. Dat beviel goed dus ging hij verder bij de afdeling schilderen van de Stedelijke Academie van Antwerpen waar hij ook afstudeerde.

Momenteel woont en werkt Marcel in de stad Tholen op het gelijknamige eiland. Marcel grijpt elke gelegenheid aan om te exposeren. Een aantal van zijn schilderijen zijn momenteel nog te zien in het Markiezenhof in Bergen op Zoom op de expositie ‘koele wateren. Van de schildrijen in het Markiezenhof zijn er inmiddels twee verkocht.

Marcel van Tienen bij een van zijn werken op de expositie

Marcel haalt veel inspiratie uit voorwerpen uit zijn omgeving. het schilderij waar hij mee op de foto staat is een afbeelding van een modelpop die in zijn atelier staat en een vrije interpretatie van een schilderij waar een lid van zijn donderdagse schilderclub mee bezig is.

Een paar van de werken van Marcel in de Arsis galerie

Victor van de Lande

Victor van de Lande werkte zo’n dertig jaar als onderwijzer beeldende vakken op een VMBO school in Breda. Zo’n zeven jaar geleden, na zijn pensionering, is hij met zijn vrouw en vier kinderen verhuist naar St. Annaland op Tholen waar hij een oude boerderij gevonden heeft met een grote schuur waar hij zijn atelier in kon maken.

Sinds hij tijd en een groot atelier heeft, is Van de Lande ook steeds professioneler gaan werken.

De onderwerpen die Van de Lande schildert zijn heel divers. Veel van zijn werken zijn geïnspireerd op foto’s. Dat kunnen oude foto’s uit een familiealbum zijn, foto’s uit de krant of foto’s die hij zelf bijvoorbeeld maakt op vakantie.

Zijn schilderijen zijn realistisch, want meestal geïnspireerd door foto’s, maar ook weer niet ‘foto-realistisch’. Het begint met een foto maar daarna laat Van de Lande zijn creativiteit er op los waardoor het meer expressionistisch wordt. Zelf noemt hij zijn stijl figuratief expressionistisch. Ook van Victor hangen er een aantal werken op de expositie ‘Koele Wateren’ in het Markiezenhof.

Victor voor het schilderij dat hij koos voor de foto omdat hij het vrolijk, eerlijk en expressief vindt

Één van Victor zijn werken op de expositie in de Arsis galerie

Wat is Arsis kunst en sociëteit ?

Stichting Arsis bestaat sinds 2001 en is het initiatief van kunstenaars uit West-Brabant.
Stichting Arsis Kunst en Sociëteit draagt bij aan een levendig kunstklimaat in West-Brabant. Arsis bundelt de artistieke krachten en brengt professionele kunstenaars, amateurs en liefhebbers bij elkaar. Een en ander realiseert de Stichting door overleg met gemeentelijke, regionale en provinciale overheden en culturele organisaties. Arsis schept zo een vruchtbare bodem waaruit nieuwe ideeën en initiatieven ontstaan.

Arsis organiseert groeps- en individuele tentoonstellingen in haar sociëteit en bij derden. Zij houdt lezingen, presentaties, discussieavonden, excursies, etc. Er zijn ruim 40 kunstenaars bij Arsis aangesloten.
Arsis kent verschillende werkgroepen die de activiteiten ontplooien zoals bijvoorbeeld de werkgroep die de galerie beheerd en de exposities organiseert.

Het organiseren van activiteiten en exposities kost natuurlijk geld en daarom kan Arsis uw hulp goed gebruiken. Wilt u Arsis steunen met een vrijwillige bijdrage, scan dan de QR code met de QR-app op uw telefoon.

Praktische informatie

Adres: Galerie Arsis, Zuivelplein 5 in Bergen op Zoom
Data: De expositie is gepend tot en met 29 augustus
Openingstijden: Iedere vrijdag, zaterdag en koopzondag van 12:00 tot 17:00 uur
Toegang: Gratis

De kunst werd uitvoerig besproken

Links

Reacties