Namiro en Vespertilio VZW organiseren Vleermuizen avondwandeling

Foto: Leo den Heijer

In het kader van de Nationale Vleermuisdagen organiseert Namiro samen met Vespertilio VZW op vrijdag 27 augustus een avondexcursie om kennis te maken met vleermuizen op de Brabantse Wal.

Vanaf 19.00 uur is er een doorlopende presentatie over het leven van vleermuizen. Ook zijn er deskundigen aanwezig die uw vragen kunnen beantwoorden. Zodra de schemering invalt, rond 20.30 uur, begint de wandeling. Dan kunnen we de vleermuizen zien, maar ook horen want er zijn batdetectoren beschikbaar waarmee het ultrasone geluid van de vleermuizen voor mensen hoorbaar wordt.

Onbekend maakt onbemind.

Dat geldt zeker voor vleermuizen. Hun reputatie is niet al te best. Ze zouden ziektes overbrengen zoals hondsdolheid en Covid19. Onterecht want onderzoek heeft uitgewezen dat Europese vleermuizen geen Covid hebben en ook niet kunnen krijgen. Toch vinden veel mensen die fladderaars in de schemering maar eng. En dan komen de griezelverhalen over vleermuizen die in je haar verstrikt raken of zelfs over vampiers.
Vleermuizen komen ook nogal eens negatief in het nieuws als de verbouwing of sloop van gebouwen moet worden stilgelegd omdat er overwinterende vleermuizen worden aangetroffen. Immers alle vleermuizensoorten en hun vaste verblijfplaatsen zijn beschermd. In feite gaat het dan dus om nalatigheid van mensen die hebben verzuimd om tijdig de verplichte onderzoeken te doen en de juiste maatregelen te treffen.

Vleermuizen zijn in werkelijkheid uiterst fascinerende dieren: de enige zoogdieren die in staat zijn zelf te vliegen. Het zijn behendige vliegers die door middel van echolocatie hun prooi, grote insecten, kunnen lokaliseren en vangen, ideale natuurlijke plaagbestrijders dus. Vleermuizen zijn zeer sociaal, ze leven in groepen en kunnen onderling enorm kletsen en de mannetjes geven serenades om een vrouwtje te versieren.

Maak kennis met de vleermuizen op de Brabantse Wal

In onze regio komen meerdere soorten vleermuizen voor. Meer algemene zoals de gewone dwergvleermuis maar ook zeldzame soorten zoals de rosse vleermuis. In de presentatie kunt u kennismaken met meerdere soorten en met hun levenswijze. Vanaf 19.00 uur bent u welkom in het bezoekerscentrum De Kraaijenberg, Fianestraat 21 in Bergen op Zoom. Om 20.30 uur start de wandeling. De wandeling duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur, afhankelijk van wat we tegenkomen en gaat door een natuurgebied. Zorg voor goede stevige schoenen of laarzen en warme kleding, breng eventueel een kleine zaklamp mee. Deelname aan de excursie is op eigen risico. Controleer na de wandeling in een natuurgebied altijd of je geen teken hebt!

Aanmelden

De coronamaatregelen zijn van toepassing daarom is het aantal deelnemers beperkt. Deelname is gratis, maar aanmelden is verplicht. Aanmelden kan door een mail te sturen aan [email protected] met uw naam, telefoonnummer en aantal personen. Bij slechte weersomstandigheden zoals regen of harde wind, gaat de excursie niet door en proberen we deze te verzetten naar een andere datum.

Foto’s en informatie: Leo den Heijer

Cookieinstellingen