Vanaf 1 september exposeert Corine Heijmans in Galery Lukisan enkele van haar foto's en haar fotoboek over haar speurtocht naar de belevenissen van haar vader in Nieuw-Guinea.
Corine schildert en fotografeert al ruim twintig jaar en de laatste paar jaren is Corine met een project bezig geweest waarbij ze onderzoek deed naar het vertrek van haar vader lang geleden naar Nieuw-Guinea en zijn belevenissen daar.
Kort na de tweede wereldoorlog vertrok hij met de marine naar Nieuw-Guinea. Geïnspireerd door een krantenartikel en de verhalen van haar vader uit die tijd maakte Corine een serie kunstwerken waarmee ze in 2017 in de Arsis galerie in de St. Annastraat een expositie heeft gehad.
Jayapura, één van de foto's van Corine in de expositie
Ondertussen heeft Corine de reis naar Indonesië gemaakt waar ze zo naar verlangde en ging in Papoea-Nieuw-Guinea op zoek naar de sporen van de kolonisatie. In haar huidige werk gebruikt Corine oude en nieuwe beelden van het eiland en haar bewoners om zo het verleden van haar vaders verblijf en het heden dat ze er zelf vond met elkaar te verweven.
Een aantal foto's uit haar project zijn nu te zien in Galery Lukisan. Van haar project heeft Corine ook een fotoboek gemaakt. Op dit moment zijn er nog geen plannen om dit boek uit te geven maar bij genoeg belangstelling........ Het boek ligt ter inzage in de galerie bij haar expositie.
Een foto van Corine's vader in haar boek
De galerie is gevestigd in een gemeentelijk monument aan de Moeregrebstraat 72 in Bergen op Zoom op een steenworp afstand van de Gevangen Poort. Het gebouw waar de galerie gevestigd is was voorheen een protestantse kerk, achter een woning die bekend staat als “Het Wapen van Frankrijk”. De oorsprong van dit gebouw ligt in 1492 en vanaf 1520 was het van de geldwisselaars in Bergen op Zoom, in die tijd een belangrijke handelsstad. In 1610 gaf een nieuwe eigenaar het huis de naam "De Wapen van Vranckryk”.
De ingang naar Galery Lukisan
Sander Salim van Galery Lukisan, vertelde dat de kerk in 1876 gebouwd is en dat het achterste gedeelte van de honderden jaren oude woning daarvoor gesloopt is, In de expositieruimte is op de vloer te zien waar de oorspronkelijke woning stond. Nadat de kerk niet meer als kerk in gebruik was, werd het gebouw gebruikt als opslagruimte voor aardappelen en later als garagebedrijf. In 1974 kocht Albert Weijts het pand om het te gebruiken als opslagruimte voor zijn meubelzaak. Later werd het gebouw gerenoveerd en trok het gezin Weijts er in.
In 2020 hebben Sander Salim en Roel van Veggel het gebouw omgebouwd tot ruime en lichte expositieruimte.
Sander Salim en Corine Heijmans in de galerie
In het prachtig verbouwde kerkgebouw is nu dus Galery Lukisan gevestigd, een galerie met een focus op Indonesische en Zuidoost-Aziatische hedendaagse kunst. Schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken en objecten. Galery Lukisan is ook betrokken geweest bij belangrijke kunstbeurzen in Nederland, België en Ireland.
De galerie is ook één van de expositieruimten waar van 11 tot 30 september werk in de fotomanifestatie FOBOZ te zien zal zijn.
Kijk voor meer informatie op de website van Galery Lukisan .
Een mooie lichte expositieruimte (de dichtgemetselde deur boven in de foto was vroeger de toegang tot het kerkorgel)