Expositie in Ravenhof in Putte/Stabroek

Foto: Jan Krijtenburg

Zaterdagmiddag werd in kasteel Ravenhof de expositie van Willy Verlent, Nard Kwast, Christel De Vrij en Anneke Ensing door Schepen van Cultuur van Stabroek, Liesbeth Bardyn, geopend.

In de ruime zalen van het kasteel hingen schilderijen van Nard Kwast en Anneke Ensing, textielkunst van Christel De Vrij en modelfoto’s en beeldhouwwerken van Willy Verlent.De expositie is van 25 september tot en met 3 oktober in kasteel Ravenhof te bezoeken.


Werken van alle vier de kunstenaars

Willy Verlent

De expositie was georganiseerd door fotograaf en beeldhouwer Willy Verlent, die al vaker in kasteel Ravenhof heeft geëxposeerd, onder andere op de groepstentoonstelling die elk jaar gehouden wordt.

Al twee jaar is hij met deze expositie bezig maar nu de corona maatregelen wat versoepeld zijn kan de expositie eindelijk doorgang vinden.

Willy Verlent bij zijn kunst

Model Ann Bosmans bij één van de foto’s van haar door Willy Verlent

Willy is gespecialiseerd in modelfotografie en op deze expositie waren, naast zijn beeldhouwwerken een aantal modelfoto’s te zien. Bij de opening van de expositie waren ook vijf van Willy’s modellen aanwezig.

Willy tussen zijn modellen, van links naar rechts, Greetje, Eefje, Linky, Willy, Abigail en Ann

Christel De Vrij

Op één van die groepstentoonstellingen in kasteel Ravenhof stond Willy Verlent met zijn foto’s in dezelfde zaal als Christel De Vrij met haar textielkunst. Na de groepstentoonstelling hielden Christel en Willy, die allebei uit de buurt komen, contact met elkaar en nu had WIlly Christel uitgenodigd om mee te doen met deze expositie.

Christel De Vrij bij haar textielkunst

Christel werkt haar hele leven al met textiel. Ze bedrukt en kleurt zelf haar stoffen, experimenteert met textiel, maakt kunst met textiel en maakt ook haar eigen kleding. Op deze expositie hangen er een aantal grote werken van haar en een paar kleine kunstwerkjes. Om zich te ontwikkelen bezoekt ze workshops en is ook lid geweest van een Art Quilt Groep in Leuven.

‘Flower thinking’, één van de kleinere kunstwerkjes van Christel

Op 19, 20 en 21 november is Christel één van de zes dames die exposeren onder de titel ‘TEXTASE textielkunst’ in de kapel aan de Turnhoutsebaan 199 in Wijnegem (België).

Ondanks dat Christel professionele kunst levert en regelmatig met haar werk exposeert is het maken van textielkunst nog steeds een hobby van Christel.

Nard Kwast

Voor project Rembrandt waar Nard één van de finalisten was, waren er al plannen om fulltime kunstenaar te worden maar door zijn deelname aan het programma is één en ander in een stroomversnelling terecht gekomen. Nard heeft zijn baan bij de gemeente Arnhem opgezegd en is nu fulltime kunstenaar.

Hij is gespecialiseerd in het werken met oude basismaterialen en schildertechnieken zoals onder andere in de 17e eeuw gebruikt werd. Naast zijn eigen werk zoals stillevens en portretten, maakt hij ook reproducties van beroemde schilderijen, met dezelfde technieken als de originele schilders dat deden.

Nard Kwast bij één van zijn originele werken, een stilleven met twee marters
De marters staan symbool voor de vergankelijkheid en de half gepelde citroen staat voor de uiterlijke schijn, mooi, maar zuur van binnen.

Net zoals de oude meesters in de 17e eeuw start Nard met een donkere ondergrond waar hij de lichtere tinten op aanbrengt. “Je trekt zo het licht er uit”, aldus Nard. Schilderen op deze manier is niet alleen kunst, maar ook een ambacht volgens Nard.

Na project Rembrandt, werkt Nard nu ook mee met het televisieprogramma ‘Het Geheim van de Meester‘ waarbij hij in het Rijksmuseum mee zal werken aan een reconstructie van de Nachtwacht, die op ware grootte gemaakt zal worden, inclusief de stukken die er in het verleden afgesneden zijn.

‘Winterlandschap’ van Nard Kwast

Anneke Ensing

Voor Anneke is het schilderen nog niet haar fulltime baan maar het is ook meer dan een hobby. Een beetje fifty-fifty volgens Anneke.

Haar deelname aan Project Rembrandt heeft er wel toe geleid dat ze meer naar buiten getreden is met haar werk. Er is meer belangstelling voor haar werk en ze exposeert nu ook vaker.

Anneke tussen een aantal van haar schilderijen

Anneke heeft zich gespecialiseerd in realistische portretkunst in olieverf op paneel en stillevens. Ze schildert portretten in opdracht maar maakt ook vrij werk,

‘East meets West’ in olieverf op paneel van Anneke Ensing

De opening

De expositie werd officieel geopend door Schepen van Cultuur van de gemeente Stabroek, Liesbeth Bardyn.

Ze merkte op dat de lockdown en andere corona maatregelen heel vervelend waren voor kunstenaars, maar kunstenaars ook terugbrachten naar de basis en tijd gaven voor bezinning. Dat komt, volgens Liesbeth Bardyn nu tot uiting in de prachtige kunst die ontstaan is.

Schepen van Cultuur van de gemeente Stabroek, Liesbeth Bardyn

Ze merkte nog wel op dat er na dit jaar een tijd geen exposities in Kasteel Ravenhof zullen zijn. In 2022 zal het kasteel grondig onder handen genomen worden. Er moet onderhoud aan het dak gepleegd worden, het stucwerk en de gevels moeten opgeknapt worden en er moeten nieuwe kozijnen komen dus het hele jaar zullen exposities en andere activiteiten op een alternatieve locatie gehouden worden, waarschijnlijk in Hoevenen.

Nard Kwast voegde er nog aan toe dat hij blij was om in dit mooie gebouw te mogen exposeren en dat de corona hem inderdaad in zijn atelier gestort heeft. Eén van zijn werken op deze expositie is een schilderij van Nards zoon die verveeld naar buiten kijkt gedurende de lockdown.

Praktische informatie

Kunstenaars: Willy Verlent, Nard Kwast, Christel De Vrij en Anneke Ensing
Datum: 25 september tot en met 3 oktober (maandag gesloten)
Tijden: 12:00  tot 17:00 uur
Locatie: Kasteel Ravenhof, Oud Broek 2, Stabroek
Toegang: gratis

Links

Reacties