‘Tussen verbeelding en werkelijkheid’ in Galerie Arsis

Foto: Jan Krijtenburg

Van 1 tot en met 31 oktober is in Galerie Arsis in Bergen op Zoom de expositie ‘Tussen verbeelding en werkelijkheid’ van Janneke Rottier te bewonderen.

Een bezoekster van de expositie bekijkt het werk van de kunstenares in Galerie Arsis

Janneke Rottier

De uit Zeeland afkomstige, en momenteel in Goes wonende, kunstenares kan zich niet anders herinneren dan dat ze altijd al met kunst bezig is geweest. Al klein kind al door te tekenen. Na het volgen van een aantal cursussen schreef ze zich in bij de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg, waar ze oorspronkelijk met textiel werkte maar later overgegaan is op schilderen. het vak waar ze ook in afgestudeerd is.

Momenteel is Janneke full time kunstenaar en exposeert in binnen- en buitenland. Na exposities in Parijs, Keulen en in Zweden, hangt haar werk nu ook in Galerie Arsis aan het Zuivelplein in Bergen op Zoom.

Rust, ruimte, water en bomen zijn de steeds terugkerende elementen in Janneke haar werk. Voor Janneke die opgegroeid is op het platteland in Zeeland is rust en ruimte heel normaal. Het Zeeuwse landschap is dan ook een bron van inspiratie voor haar, maar ook bij haar reizen in het buitenland laat ze zich door haar omgeving inspireren, wat onder andere resulteerde in een schilderij van de Niagara watervallen in Noord Amerika.

Veel van haar werk maakt ze met een paletmes, waarbij de details soms met een penseel aangebracht worden. Haar werk is net niet fotorealistisch en heel herkenbaar. Haar landschappen en waterpartijen stralen een serene rust uit, zoals het weidse Zeeuwse landschap dat ook doet. De meeste landschappen zijn in haar fantasie ontstaan gedurende het schilderen. Misschien daarom ook de titel van de expositie ‘Tussen verbeelding en werkelijkheid’.

De volgende expositie van Janneke Rottier is van 20 oktober tot en met 5 december in Lokaal 54 in Terneuzen.

Een aantal van de schilderijen van Janneke Rottier in de galerie

De wachters

Iedereen die de galerie binnenkomt ziet het meteen, vier in jute geklede figuren die aan een tafel midden in de galerie zitten. Dit zijn De Wachters van Janneke Rottier.

Janneke tussen haar Wachters

Hoewel Janneke haar specialiteit schilderen is, maakt ze zo nu en dan ook wel eens een ‘ruimtelijk object’, zo ook deze vier monniken.
De vier uit jute vervaardigde monniken waren oorspronkelijk een onderdeel van het reizende Zeeuwse kunstproject  ‘Dijken van Wijven’ waarbij een aantal vrouwelijke kunstenaars in het gebied tussen Colijnsplaat en Wissenkerke in Noord-Beveland langs vijftien kilometer dijk kunstobjecten geplaatst hebben. Dat vond plaats van 4 juli tot en met 5 september.

Janneke haar monniken waren geïnspireerd door een buitendijks huisje dat de uitvalsbasis was voor de dijkbewaking. Door de jute zakken die als bescherming tegen het water bij het huisje lagen kwam Janneke op het idee om dit materiaal te gebruiken. De monniken waren gemaakt rond de paalhoofden die bij het huisje stonden en keken uit over het water, als wachters die bij het huisje hoorden.
Oorspronkelijk waren de pijen van de monniken een soort bordeauxrood maar door wind, regen en zeewater is de kleur verbleekt tot wat het nu is.

Na het ‘Dijken van Wijven’ project zijn de monniken eind september dit jaar nog een tijd bij het Eindeloos Eiland Festival in Wissenkerke te zien geweest.

De wachters bij het Eindeloos Eiland Festival (met dank aan Janneke Rottier voor de foto)

Nu staan er in Galerie Artis geen paalhoofden om de monniken op te maken en benen hebben ze niet dus zijn ze op vier stoelen rond een tafel gezet. Het leuke aan de monniken is dat je, als je goed kijkt, ziet dat ze elke een eigen gezichtsuitdrukking in hun jute gezicht hebben. Het ziet er zo gezellig uit dat een bezoeker al voorgesteld had er maar een paar potjes bier bij te zetten.

Een aantal kleinere schilderijen van Janneke

Praktische informatie

Adres: Galerie Arsis, Zuivelplein 5 in Bergen op Zoom
Data: De expositie is geopend tot en met 31 oktober
Openingstijden: Iedere vrijdag, zaterdag en koopzondag van 12:00 tot 17:00 uur
Toegang: Gratis

Arsis kunst en sociëteit en Galerie Arsis

Stichting Arsis bestaat sinds 2001 en is het initiatief van kunstenaars uit West-Brabant.

Stichting Arsis Kunst en Sociëteit draagt bij aan een levendig kunstklimaat in West-Brabant. Arsis bundelt de artistieke krachten en brengt professionele kunstenaars, amateurs en liefhebbers bij elkaar. Een en ander realiseert de Stichting door overleg met gemeentelijke, regionale en provinciale overheden en culturele organisaties. Arsis schept zo een vruchtbare bodem waaruit nieuwe ideeën en initiatieven ontstaan.

Arsis organiseert groeps- en individuele tentoonstellingen in haar sociëteit en bij derden. Zij houdt lezingen, presentaties, discussieavonden, excursies, etc. Er zijn ruim 40 kunstenaars bij Arsis aangesloten.
Arsis kent verschillende werkgroepen die de activiteiten ontplooien zoals bijvoorbeeld de werkgroep die Galerie Arsis beheerd en de exposities organiseert.
Het organiseren van activiteiten en exposities kost natuurlijk geld en daarom kan Arsis uw hulp goed gebruiken. Wilt u Arsis steunen met een vrijwillige bijdrage, scan dan de QR code met de QR-app op uw telefoon.

Links

 

Reacties