7 November: orgelconcert in Gertrudiskerk Bergen op Zoom

Foto: Jan Krijtenburg

Op zondagmiddag 7 november is er in de Gertrudiskerk van Bergen op Zoom een orgelconcert van organist Jamie de Goei georganiseerd door de Gertrudis Cultuurstichting.

Ibach-orgel

Het Ibach-orgel klinkt in een programma met werken van W.A. Mozart (de Fantasie KV 608) en van F. Mendelssohn-Bartholdy (de bekende orgelsonate no. 3 en uit diens opus 35 twee Preludiums en Fuga’s in een bewerking van R. de Lange en van de concertgever zelf).

Voorts is er orgelmuziek van J. Brahms en R. Schumann uit de bouwtijd van het Ibach-orgel. Van laatstgenoemde componisten klinken respectievelijk koraalvoorspelen en de Toccata opus 7.
Met muziek van Sigfrid Karg-Elert (1877-1933) wordt het programma besloten. Na enkele koraalvoorspelen (o.a. “Schmücke dich, o liebe Seele) klinkt van deze minder bekende componist tenslotte de feestelijke ‘Marche Triomphale “Nun danket alle Gott’”.

De organist

Jamie de Goei (geb.1976) ontving orgellessen van Jan van Leeuwen en Jacques van den Dool.
Aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht, faculteit Muziek, behaalde hij de diploma’s Eerste en Tweede Fase Orgel en daarnaast het diploma Kerkmuziek. Zij docenten waren Reitze Smits en Bernard Winsemius. Voorts studeerde hij enkele jaren koordirectie bij Krijn Koetsveld. Tijdens en na zijn studie volgde hij masterclasses bij Charles de Wolff en in Parijs bij Olivier Latry, Hans-Ola Ericson en Thierry Escaich.

Jamie geeft orgelconcerten in binnen-en buitenland, was op de radio regelmatig te beluisteren
en legde zijn spel op enkele cd’s vast. Van 2003 t.m. 2012 was hij cantor-organist van de Grote Kerk te Vianen. Sedertdien is hij organist van de Grote Kerk in ’s-Hertogenbosch en daarmee de vaste bespeler van het Bätz-orgel uit 1831 en het Strümphler-kabinetorgel uit ca. 1780. Jamie is daarnaast werkzaam als dirigent én begeleider van koren en instrumentalisten en werkt o.a. regelmatig samen met de vermaarde Cappella Brabant.

Praktische informatie

Het concert in de Gertrudiskerk vindt plaats op zondagmiddag 7 november om 16.00 uur. De entree bedraagt € 8,00, voor Vrienden van het Ibach-orgel € 4,00 en is vrij voor jongeren tot en met 18 jaar. De gebruikte kerkingang is die aan de Kerkstraat.

Reacties