‘Het getij vloeit voort’ in Galerie Arsis

Jo en Josie bij een van hun laatste schilderijen
Foto: Jan Krijtenburg

In de maand november is de expositie ‘Het getij vloeit voort’ van het kunstenaarsduo Jo Debije en Josie Arnoys te zien  in Galerie Arsis in Bergen op Zoom.

Inspiratie

De schilderijen van het duo Jos en Josie zijn veelal geïnspireerd door het water, en in het bijzonder het water van de Schelde. “De Oosterschelde is een soort sprookje met weidsheid, wind en zon, maar ook heftig en gevaarlijk, de Westerschelde is meer rauw, met de haven van Antwerpen en de industrie.” aldus Josie over hun inspiratiebron. De liefde voor de Schelde gaat diep, Josie is zelfs geboren in de Scheldelaan in Bergen op Zoom maar hoewel Jo in Zuid-Limburg geboren is, is ook bij hem de liefde voor de Schelde een grote inspiratiebron.

Eén van de series schilderijen die op de expositie hangt is ‘De Oesterdam’ waarbij de bodem bij de Oesterdam in Tholen de inspiratie is voor deze werken. De eerste paar schilderijen van deze serie waren al verkocht voor de expositie begon en nog geen kwartier na de opening van de expositie was een van de Oesterdam schilderijen ook verkocht dus het is duidelijk dat kunstliefhebbers deze werken waarderen.

Een leuk detail is dat één van de Oesterdam schilderijen is verkocht aan een ingenieur die zelf aan het tot stand komen van de Oesterdam gewerkt had.

Twee schilderijen uit de ‘Oesterdam’ serie

Het kunstenaars duo

Jo en Josie zijn en werken al bijna tien jaar samen. Voor hun samenwerking waren ze, onafhankelijk van elkaar ook al intensief met kunst en vormgeving bezig. Josie kreeg op de middelbare school les van Fons Gieles en later van Joop Mijsbergen. Na haar opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag én de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht werkte ze als grafisch vormgeven bij de Nederlandse televisie en gaf een aantal jaren les aan de  Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Jo komt uit een mijnwerkersomgeving. Van zijn vader moest hij ‘een vak leren’ dus de kunstacademie was geen optie. Maar ‘het bloed kruipt waar het niet gaan kan’ en na een opleiding ergotherapie kon hij het schilderen toch niet laten en uiteindelijk is dat zijn fulltime tijdbesteding en inkomstenbron. Volgens Josie is Jo de meesterschilder en de drijvende kracht achter hun werken.

Jo en Josie hebben een eigen, unieke stijl ontwikkeld. Ze schilderen met acryl op zwaar katoen en hun werk bestaat uit veel lagen, van vijf tot zelfs tien lagen, waardoor de verf te zwaar zou zijn voor een eenvoudig linnen doek. Ze werken altijd samen aan hun schilderijen. Het werk begint altijd met een leeg doek waarop het werk groeit tot wat het uiteindelijk moet worden. Als een werk klaar is wordt het eerst bij jo en Josie in de woonkamer gehangen om het rustig te bekijken en te beoordelen of het echt klaar is of dat er nog meer aan moet gebeuren.

Vaak als een werk bevalt, wordt er een serie van gemaakt, ook omdat klanten vaak een bepaald soort schilderij willen hebben als ze er één uit de serie gezien hebben. Een voorbeeld is de serie ‘Zeitung’. Zoals het duo het zelf stelt, “De voorpagina van de krant (zeitung) schreeuwt om aandacht. net als een krant is het schilderij opgebouwd uit lagen, als de pagina’s van een krant. Elke laag met een eigen identiteit”.

Drie werken uit de serie ‘Zeitung’ (boven) en een detail van een van de werken (onder)

Als Jo en Josie een serie maken hangt elk schilderij in een eigen kamer in hun huis. Zelfs de garage is hiervoor als atelier ingericht.  Het maken van een schilderij kost soms twee of meer maanden, afhankelijk van het aantal lagen en de tijd die nodig is om te drogen voor de volgende laag aangebracht kan worden. Hoewel het op het eerste gezicht niet opvalt is de ondergrond soms heel verschillend. Bij het rode schilderij in de Zeitung serie bijvoorbeeld is ondergrond in twee delen, links en rechts verdeeld, waarbij de ene kant een zwarte en de andere kant een witte ondergrond heeft.

Het slik bij Rilland

Een jaar lang hebben Jo en Josie foto’s gemaakt van het zelfde stuk slik bij Rilland. “De modder met de mooie gleufjes” of zoals ze het ook noemen, “de vingerafdruk van de zee” omdat na elk getij het slik van structuur veranderd. De titel van deze expositie is ‘Het getij vloeit voort’ en het schilderij ‘De Stilte van het Slib’ beeld dit uit.

De Stilte van het Slib

Toegankelijk

Als kunstliefhebbers een schilderij van Jo en Josie kopen, wordt dat schilderij bijna altijd door Josie aan huis bezorgd. Ze bieden ook de mogelijkheid om een schilderij voor een half jaar te huren, voor maar vijftien euro per maand. Zo kan de klant kijken of het inderdaad bij het interieur past en of het ook voor de langere termijn bevalt. Ook kunnen mensen een foto van hun kamer oopsturen, waarop ze de foto teruggestuurd krijgen met het gewenste schilderij er in gemonteerd zodat ze kunnen zien of het echt mooi staat bij het interieur. Door de prijs van de schilderijen, die meestal rond de duizend euro ligt, is de kunst ook voor de minder rijke kunstliefhebbers toegankelijk.

Josie vertelde dat ze bij klanten  komt die hun Ikea schilderijen vervangen door ‘echt kunst’ van Jo en Josie, maar ze is ook bij klanten geweest waar een schilderij van Appel van de muur gehaald werd om plaats te maken voor een schilderij van Jo en Josie.

Maar de kunst van Jo en Josie is voor iedereen toegankelijk. Op de expositie in galerie Artis hangt ook een serie kleinere schilderijen met een bordje erbij “Neem een kleintje mee naar huis, € 75”.

Neem een kleintje mee naar huis

Corona

De afgelopen tijd met alle corona maatregelen, lockdown en andere beperkingen heeft zeker ook invloed gehad op het werk van Jo en Josie. Maar het heeft ze ook geïnspireerd tot een serie van drie schilderijen, ‘Chaos’, ‘Chaos en inzicht’ en ‘Verder inzicht’. Op de expositie zijn alleen de eerste twee schilderijen uit de serie te zien omdat het derde al verkocht is, maar er komt weer een vervanger voor het derde schilderij om de serie weer compleet te maken.

De eerste twee uit de door de coronacrisis geïnspireerde serie schilderijen

Praktische informatie

Expositie: Het getij vloeit voort. De wereld door de ogen Jo Debije en Josie Arnoys.
Adres: Galerie Arsis, Zuivelplein 5 in Bergen op Zoom.
Data: De expositie is in november in Galerie Arsis te zien.
Openingstijden: Iedere vrijdag, zaterdag en zondag van 12:00 tot 17:00 uur.
Toegang: Gratis.

Links

 

Precambrium  en  Synergy

Twee andere werken uit de Oesterdam serie

Galerie Arsis en Stichting Arsis Kunst en Sociëteit

Stichting Arsis Kunst en Sociëteit draagt bij aan een levendig kunstklimaat in West-Brabant. Arsis bundelt de artistieke krachten en brengt professionele kunstenaars, amateurs en liefhebbers bij elkaar. Een en ander realiseert de Stichting door overleg met gemeentelijke, regionale en provinciale overheden en culturele organisaties. Arsis schept zo een vruchtbare bodem waaruit nieuwe ideeën en initiatieven ontstaan.

Arsis organiseert groeps- en individuele tentoonstellingen in haar sociëteit en bij derden. Zij houdt lezingen, presentaties, discussieavonden, excursies, etc. Er zijn ruim 40 kunstenaars bij Arsis aangesloten.
Arsis kent verschillende werkgroepen die de activiteiten ontplooien zoals bijvoorbeeld de werkgroep die Galerie Arsis beheerd en de exposities organiseert.
Het organiseren van activiteiten en exposities kost natuurlijk geld en daarom kan Arsis uw hulp goed gebruiken. Wilt u Arsis steunen met een vrijwillige bijdrage, scan dan de QR code met de QR-app op uw telefoon.

 

Reacties