Het Zeeuws Kwartet exposeert bij Galerie Arsis in Bergen op Zoom

Onno Jongewaard
Onno Jongewaard
Foto: Jan Krijtenburg

Regi van Driel, Silvia Kooman, Joop Los en Onno Jongewaard vormen samen ‘het Zeeuws Kwartet’. Hun kunst is deze maand te zien bij Galerie Arsis aan het Zuivelplein in Bergen op Zoom.

Een mooie combinatie van beeldhouwwerk en schilderijen in Galerie Arsis

Het Zeeuws Kwartet is een gelegenheid ’team’ van vier kunstenaars, afkomstig uit een groep van zo’n tien Zeeuwse kunstenaars die in wisselende samenstelling regelmatig samen exposeren. Ben Witte, zelf geen kunstenaar maar meer de coördinator van de groep legde uit dat de kunstenaars aan verschillende kunstacademies in Nederland en België hun opleiding hebben gehad en allemaal hedendaagse, niet figuratieve kunst maken.

Doordat een Arsis lid meedeed aan de ‘Kunstspoor Route’ in Zeeland kwamen in aanraking met Arsis en de mogelijkheden van galerie Arsis, met de expositie van deze maand als resultaat.
Op zaterdag 4 juni om 13:30 is in galerie Arsis de feestelijke opening van de expositie van deze vier kunstenaars.

De kunstenaars

Onno Jongewaard

Al zo’n dertig jaar is Onno Jongewaard actief beeldhouwer. Zijn werken zijn veelal organische vormen in hardsteen, maar ook hout en gips, soms gecombineerd.

Bij voorkeur werkt Jongewaard handmatig in marmer of Belgisch hardsteen want het fysieke contact met de steen staat in zijn beeldhouwerschap centraal maar ook het werken met hout en gips voor zijn objecten gaat hij niet uit de weg. Zijn voorbeelden die hem geïnspiteerd hebben tot zijn huidige stijl zijn de beeldhouwers Moore, Brancusi en Eugène Dodeigne.

Beeldhouwwerken van Onno Jongewaard

Regi van Driel

De uit Kortgene in Zeeland afkomstige Regi van Driel kreeg haar opleiding aan de academie voor industriële vormgeving in Eindhoven en de academie voor beeldende vormgeving in Tilburg.

In haar werk in houtskool, krijt, grafiet, aquarel en potlood op papier komen de kernwoorden: kracht, emotie, spanning en spontaniteit naar voren.
De tekeningen van Van Driel geven vaak aanleiding om er op door te werken. Zo is er een “bomenserie” die aan het begin vrij figuratief is, maar aan het eind geabstraheerd is. Een mooi experiment dat laat zien waar iets toe kan leiden.

De bomenserie van Regi van Driel

Regi van Driels werken bij Galerie Arsis

Silvia Kooman

Een zoektocht naar het wezen van groei, dat is de kern van het werk van Kooman. Ze maakt geen zuiver botanische tekeningen of schilderijen maar een organische weergave van bloei en levenslust.

In haar werk komen combinaties voor die in de natuur nooit te zien zullen zijn maar puur aan haar fantasie ontsproten zijn

Twee schilderijen van Silvia Kooman

Twee schilderijen van Silvia Kooman met een beeldhouwwerk van Onno Jongewaard op de voorgrond

Joop Los

In februari dit jaar is Joop Los overleden maar zijn werk leeft voort en in deze expositie wordt zijn werk getoond door zijn vrouw Anneke Los.

Anneke Los vertelde hoe haar man Joop zijn kunst creëerde want hij had een heel speciale manier van werken. Hij begon met vijf lagen Gesso (Acryl verf). Hij had gemerkt dat zilver afgeeft op deze ondergrond. Geïnspireerd door de ruwe vormen van boomschors, een stapel stenen, de jaarringen van een boom of opengesneden groente zette hij zijn werk (na een voorstudie met potlood) met een brede zilveren stift op deze Gesso ondergrond op, om het daarna met dunne staafjes zilver in een soort vulpotlood verder uit te werken.

Het ‘gereedschap’ van Joop Los

Werken van Joop Los

Anneke Los met een foto van Joop bij twee van zijn werken

Praktische informatie

Adres: Galerie Arsis, Zuivelplein 5 in Bergen op Zoom
Data: De expositie is geopend tot en met 26 juni
Openingstijden: Iedere vrijdag, zaterdag en op koopzondag 26 juni van 12:00 tot 17:00 uur
Opening: zaterdag 4 juni om 13.30 uur
Toegang: Gratis

Links

Cookieinstellingen