Actievoeren bij Woensdrecht, een blik 30 jaar terug

Foto: Jan

Zaterdagavond besteedt het VPRO programma Andere Tijden aandacht aan de periode dat er op de vliegbasis kruisraketten geplaatst zouden worden.

In de koude oorlog stonden de NAVO en de USSR recht tegenover elkaar in de wapenwedloop. In 1983 werd afgesproken dat er op de Nederlandse luchtmachtbasis Woensdrecht kruisraketten geplaatst zouden worden.

Dit had als gevolg dat er, naast een heleboel Amerikaanse militairen en burgerpersoneel, ook een grote groep actievoerders naar Woensdrecht kwam.
Na een aantal jaren actievoeren, werd dit overbodig toen op 8 december 1987 de president van de Verenigde Staten Ronald Reagan en de Secretaris-generaal van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie, Communistische Partij van de Sovjet-Unie Michail Gorbatsjov het INF-verdrag tekende waardoor de plaatsing van de kruisraketten van de baan was.

Het VPRO programma Andere Tijden kijkt zaterdag terug op deze woelige periode met als titel ‘Het hek van Woensdrecht’, naar de uitspraak van de toenmalige basiscommandant kolonel Rob Emmerik, ‘Tot ‘t hek en niet verder’.

Praktische informatie

Datum: 2 december
Tijd: 21:25 uur
Zender: VPRO op NPO-2

Reacties