Poëtische Geometrie van Frits Sonnenberg in de Arsis Galerie

Frits Sonnenberg tussen zijn werken
Foto: Jan

Vrijdagmiddag werd in de Arsis Galerie, aan de St.Annastraat in Bergen op Zoom, de expositie Poëtische Geometrie van Frits Sonnenberg geopend.

Frits Sonnenberg

De in 1944 in Den Bosch geboren Frits Sonnenberg heeft na zijn werk als creatief therapeut bij de Viersprong in Halsteren zo’n twintig jaar gewerkt als zelfstandig designer met zijn bedrijf Sonneberg Design. Nu is hij gepensioneerd en geniet van de vrijheid die hem dat geeft.

Sonnenberg is één van de oprichters van Arsis. Nadat hij jaren geleden had meegewerkt aan de Open Atelier Route, beviel het samen met andere kunstenaars optrekken hem zo goed dat hij eind 2000 het initiatief nam om, met een groep andere kunstenaars waaronder Jan Wessendorp, een kunstensociëteit te beginnen. Oorspronkelijke gebeurde dit onder de naam Bozaar maar in 2001 werd dit veranderd in Stichting Arsis kunst en sociëteit.

Inspiratie

Sonnenberg ontwerpt meubels en wandkunst, soms in opdracht en soms op eigen initiatief. Hij probeert om in zijn werk boeiende en verrassende aspecten te scheppen door gebruik te maken van o.a. ”de gulden snede”, de fibonacci reeks, ritmes, kontrasten.

Een ander geometrisch fenomeen waar Sonnenberg sinds 2012 veel inspiratie uit haalt zijn de graancirkels, veelal complexe vormen in platgelegd graan of andere gewassen. Ook het mysterieuze aspect van de graancirkels boeit hem. In zijn wandkunst zijn nu vaak de geometrische vormen van graancirkels te herkennen.

Ook de meubels die Sonnenberg ontwerpt en maakt zijn geometrisch gevormde kunstwerken. Het is te zien dat hij bij het ontwerpen van een meubelstuk niets aan het toeval overlaat.

De opening

Even voor half vier vroeg Christine Veraart of Hans Timmermans naar voren wilde komen om de expositie officieel te openen. Terwijl ‘Sounddesigner’ Hans Timmermans naar voren kwam werd de door hem gecomponeerde muziek gestart.

Muziek componeren is eenvoudig“, aldus Timmermans, “je begint en het komt vanzelf of je maakt een plan, dat ontspoort dan en dan los je dat op en wordt het wat moois. Maar een expositie openen is veel moeilijker.”
Citerend uit “The book of changes” noemde hij het werk van Sonnenberg ‘een hexagram van kundigheid en meesterschap’ en prees hij hem als een van de founding fathers van Arsis.

Met een hapje en een drankje konden de aanwezigen daarna rustig de wandkunst en meubels van Sonnenberg bewonderen.

De troon

Eén meubelstuk verdient een extra vermelding, namelijk het kamerscherm. Dat kamerscherm is een onderdeel van Sonnenberg zijn inzending voor het ’25 Tronen voor Beatrix’ project. In april 2005 was het 25 jaar geleden dat Beatrix koningin werd. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseerde de Stichting Regentenkamer de expositie ’25 Tronen voor Beatrix’. 25 Designers ontwierpen een troon voor Beatrix, een troon voor elk jaar dat zij toen koningin was.

Frits Sonnenberg voor zijn kamerscherm dat onderdeel was van de troon voor Beatrix

Praktische informatie

  • De expositie van Frits Sonnenberg is te bekijken van 1 december tot en met 31 december 2017
  • Openingstijden: vrijdag, zaterdag en koopzondag van 12:00 tot 17:00 uur
  • Locatie: St. Annastraat 10, Bergen op Zoom
  • De volgende expositie: Werken van Ank van Meer vanaf 5 januari 2018 tot en met 28 januari 2018.

Links

 

 

Reacties