11 tot en met 30 september, Fotomanifestatie FoBoZ

Foto: Jan Krijtenburg

Van 11 tot en met 30 september zijn op verschillende plaatsen in Bergen op Zoom foto’s te zien in het kader van Fotomanifestatie FoBoZ.

FoBoZ

Jac Leenaars, voorzitter FoBoz, vertelde dat de naam FoBoZ staat voor Fotografie Bergen op Zoom. Het doel van Stichting FoBoz is het promoten van fotografie en de samenwerking tussen de amateurfotoclubs in Bergen op Zoom en omstreken. Het resultaat is onder andere de Fotomanifestatie FoBoZ, een tweejaarlijkse fotomanifestatie rond een bepaald thema, verspreid over verschillende exposities in Bergen op Zoom.

Het bestuur van FoBoz bestaat momenteel uit vijf leden, Jac Leenaars, Peter de Jongh, ido verduin, Wim de Schipper en Jaques Bakker maar de stichting zoekt nog nieuwe leden voor het bestuur. Het liefst jongere (amateur)fotografen die goed in een team kunnen samenwerken en die zich willen inzetten voor de doelstellingen van de stichting..

Water

In 2019 was het thema van de FoBoZ manifestatie “Vrij” omdat de regio vijfenzeventig jaar geleden bevrijd werd van de Duitse bezetters. Dit jaar is, omdat Nederland en water onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, voor het thema ‘water’ gekozen.
Op alle deelnemende locaties zullen foto’s komen te hangen met het thema water, als waterdamp, vloeibaar en bevroren. Zo zijn er foto’s van vissen, foto’s van een eiland in zee en een mannetje in het ijs te zien, maar ook foto’s van een onderwater bevalling.

Op 11 september, in het Open Monumentendag weekend, wordt de manifestatie in Galerie Arsis aan Zuivelplein 5 in Bergen op Zoom, geopend door Cees van Wezenbeek.

Voor de FoBoZ manifestatie wordt samengewerkt met professionele- en amateurfotografen en leden van de fotoclubs Nadir, Clicket, 4Zoom, A Joosen, Fixed Focus en FC Brabantse Wal.

Foto’s van Hengki Koentjoro in Galery Lukisan

Fotowedstrijd

Behalve de exposities, zijn er ook twee fotowedstrijden. Eén schoolproject en een algemene fotowedstrijd voor jeugd tot en met veertien jaar.
Voor het schoolproject heeft Frank van Es een aantal instructiefilmpjes gemaakt over fotografie. Die filmpjes hebben kinderen op school bekeken.

Daarna konden de kinderen foto’s gaan maken met wat ze geleerd hadden uit de filmpjes. Dat kon met een echte fotocamera, maar ook met de smartphone die de meeste kinderen tegenwoordig hebben.
Nadat de foto’s zijn ingeleverd worden ze door een deskundige jury beoordeeld en worden er drie prijswinnaars gekozen.

Op zondag 12 september vindt op de grote binnenplaats van het Markiezenhof de presentatie van de foto’s en de prijsuitreikingen plaats.

Lezing

Op zondag 19 september wordt in de hofzaal van het Markiezenhof door Luc Peeters een lezing over fotografie als kunst gehouden.

Programma

Van 11 tot en met 19 september zijn er in de Gertrudiskerk en in het Stadhuis aan de Grote Markt foto’s van de fotoclubs te zien.

Van 11 tot en met 30 september zijn er exposities van professionele fotografen en kunstenaars te zien op de volgende locaties:

  • Galerie Arsis, Zuivelplein 5 in Bergen op Zoom
  • Galery Lukisan, Moeregrebstraat 72 in Bergen op Zoom
  • Galerie Sint-Annastraat, Sint Annastraat 10 in Bergen op Zoom
  • Museum het Markiezenhof. Steenbergsestraat 8 in Bergen op Zoom

De locaties van de exposities

Links

Reacties