Geen beperking meer op openingstijden winkels Woensdrecht

Raadhuisstraat Hoogerheide
Foto: Jan

Als het aan het Woensdrechtse college ligt, bepalen ondernemers voortaan zelf wanneer en hoe lang zij hun winkel openen.

Het voorstel om toe te staan dat winkels 365 dagen per jaar open mogen zijn, wordt op 14 december behandeld in de gemeenteraad.

In 2013 werd de algemene zon- en feestdagen openstelling voor winkels in Woensdrecht doorgevoerd na de ingrijpende wijziging van de Winkeltijdenwet. Door deze Wet kregen gemeenten zeer grote vrijheid om zelf de momenten te bepalen waarop winkels open mogen zijn. Na 4 jaar vindt het college het tijd om een volgende stap te zetten, mede ingegeven door een verzoek van een supermarkteigenaar.

Huidige regelgeving

Op basis van de geldende regels mogen winkels in de gemeente Woensdrecht op alle werk-dagen open zijn van 8.00 uur tot 22.00 uur. Op zon- en feestdagen worden de openingstijden beperkt van 8.00 uur tot 20.00 uur. Uitgezonderd zijn eerste paasdag, eerste pinksterdag, eerste kerstdag en nieuwjaarsdag. Volgens de huidige regelgeving blijven de winkels op deze dagen gesloten.

Volledige vrijheid

Het college van burgemeester en wethouders wil nu ook de laatste beperkingen wegnemen: “De tijden zijn veranderd. Consumenten zijn gewend geraakt aan ruime openingstijden; ook de openstelling op zon- en feestdagen is inmiddels niet meer weg te denken. Door nu alle beperkingen weg te nemen krijgen ondernemers de volledige vrijheid om de openingstijden af te stemmen op de vraag van de consument. Zo kunnen ze bijvoorbeeld inspelen op de behoeften van de vele Belgische klanten die over de grens komen winkelen” aldus verantwoordelijk wethouder Hans de Waal.

De gemeenteraad beslist op 14 december 2017 of zij de ‘Verordening winkeltijden gemeente Woensdrecht’ aanpassen naar volledige vrijstelling. De omliggende gemeenten Bergen op Zoom en Roosendaal kennen al een openstelling van 365 dagen per jaar.

Reacties