Clemens Lankreijer presenteert zijn werk bij Arsis

Foto: Jan

Op deze vierde donderdag van de maand was het de beurt aan nieuw Arsis lid Clemens Lankreijer om zich te presenteren.

Clemens Lankreijer

De in Hilversum geboren Lankreijer woont en werkt in Roosendaal en is sinds 2017 aangesloten bij Stichting Arsis kunst en sociëteit in Bergen op Zoom.

in de grote Arsis zaal in het gebouw aan de Kometenlaan was zijn werk in verschillende onderdelen geëxposeerd. Zo was er een hoek met kleurige acryl schilderijen van Jazzmuzikanten en een hangende expositie van gezichten uit het nieuws in 2017. Portretten in zwart wit, getekend met stabilo.

Jazz musici in acryl

Een portret uit de reeks ‘Een portret van 2017’ met gezichten uit het nieuws

Met een stuk of dertig belangstellenden was de avond goed bezocht en voor Lankreijer zijn presentatie begon kon iedereen op zijn gemak de geëxposeerde kunst bekijken.

Er was veel belangstelling voor de presentatie

Presentatie als 8mm film

Lankreijer begon zijn presentatie, die hij in twee onderdelen opgesplitst had, met een powerpoint met wat hij noemde 8mm filmbeelden. Met tekeningen, foto’s en andere kunstwerken had hij een soort stripverhaal van zijn kunstcarrière gemaakt die zonder commentaar met jazzmuziek op de achtergrond bekeken kon worden.

De keuze voor deze vorm was ingegeven door het bewustzijn van de relativiteit van het geheugen. De in de vorm van een filmstrook gemaakte presentatie was voorzien van toelichtende tekst.

Een voorbeeld uit de ‘8mm presentatie’ een stukje kunst op zich !

Clemens Lankreijer is geboren in Hilversum. Zijn vader ontwierp slaapkamerkleedjes voor de in Hilversum gevestigde tapijtindustrie en tekende als hobby. Omdat zijn vader voornamelijk stillevens en landschappen tekende, wilde de jonge Clemens natuurlijk wat anders en ging mensen tekenen.

Na de HBS moest er een ‘serieuze’ studie gekozen worden zodat de jonge Lankreijer accountant werd en het tekenen naar de achtergrond verdween.

Pas in 2003 kwam hier verandering in. Lankreijer zegde zijn baan op, werd ZZP’er en ging naar de Kunstacademie. De volgende zeven jaar volgde hij de deeltijdopleiding Tekenen aan de Kunstacademie in Arendonk, België. Na een jaar schilderen met olieverf volgde een cursus portret schilderen bij Irma Braat en een masterclass Model bij Sam Drukker.

Na een workshop Portret Tekenen bij Siegfried Woldhek kreeg hij van Woldhek een zwarte stabilo mee om mee te werken, een tekentechniek waarbij eerst met de stabilo getekend wordt, waarna een kwast met water gebruikt wordt om het uiteindelijk effect te bereiken.

Aan het werk met de stabilo

‘Wat maak ik en hoe’

Het tweede deel van Lankreijer zijn presentatie was in de vorm van een presentatie met voorbeelden van zijn werk waar hij wat over vertelde.

Presentatie van Clemens Lankreijer

Door zijn hele kunstcarrière heen zijn de belangrijkste inspiratiebronnen mensen en muziek geweest. Musicerende mensen komen veelvuldig voor in zijn werk. Met name jazz muziek zoals west coast, cool jazz uit de ’60 jaren of mali blues inspireren hem. Bij het schilderen of tekenen is er in zijn atelier dan ook meestal jazzmuziek te horen.

het gaat Lankreijer er niet om een foto-realistisch beeld te tekenen of schilderen maar om de sfeer, de emotie en de beleving uit te beelden.

Jazz sfeer in beeld

Lankreijer heeft niet een echte voorkeur voor één materiaal. Hij werkt met waterverf, inkt, acryl en soms ook digitaal op een tablet. ‘Het ligt er aan wat voor weer het is’, was zijn antwoord op de vraag uit het publiek wat zijn voorkeur had.

Projecten

RONDOM Roosendaal
In het project RONDOM Roosendaal werd met het Roosendaals Symfonie Orkest en een wisselende groep muzikanten, dichters en beeldend kunstenaars opgetreden in het buitengebied van Roosendaal.

RONDOM Roosendaal in de beeldentuin van Leon Vermunt

3-luik op 1 doek
Een bijzonder werk was het ‘3-luik op 1 doek’. Een schilderij dat op verschillende manieren opgehangen en bekeken kan worden. het werd gemaakt naar aanleiding van een project van Dutch master painters en heeft geruime tijd in de kamer van de burgemeester van Roosendaal gehangen, waar het inderdaad regelmatig een kwartslag gedraaid werd.

3-luik op 1 doek

Project BLANCO
Bij project BLANCO wordt steeds een thema genomen waar meerdere kunstenaars mee aan de slag gaan. Thema’s als boodschap, knoop en loop zijn aanbod geweest.

Het werk ‘Snoep verstandig, eet een peer’ is een van de werken in dit project. Het is het verhaal van Adam en Eva, aan de hand van een gedicht over de ‘zondeval’ dat hij hoorde toen hij met zijn vrouw in een restaurant in Echt in Limburg zat.

Snoep verstandig, eet een peer

Portretten

Naast de op muziek geïnspireerde kunst maakt Lankreijer ook portretten, al dan niet in opdracht. Na een ontmoeting met het model werkt Lankreijer aan de hand van film of videobeelden.

‘3 times a lady’ een portret van zijn vrouw Joke en hun twee dochters

Digitaal werk

Met het programma Zen Brush worden op de tablet tekeningen gemaakt die in een gesigneerde, genummerde en beperkte oplage op 180 grams papier afgedrukt worden.

Digitaal vervaardigde werken

Behangpapier

De laatste techniek die Lankreijer bedacht heeft is schilderen op nat behangpapier met waterverf en zwarte stabilo. Nadat de vlakken met waterverf zijn ingekleurd worden de lijnen met de stabilo opgehaald.

Eén van de schilderijen op behangpapier

Afsluitng

Als afsluiting van zijn presentatie haalde Lankreijer nog één schilderij, dat verborgen onder een hoes in de zaal stond, tevoorschijn.

Het was een schilderij van Chet Baker en als ’toelichting’ was het nummer ‘Look for the silver lining’ van deze artiest te beluisteren. “Dit om de bezoekers op te beuren die de presentatie een beetje vonden tegenvallen……”.

Na afloop konden er nog vragen gesteld worden en werd er onder het genot van een drankje nog nagepraat en kunst gekeken.

Links

Cookieinstellingen