Herverdeling zetels na hertelling GBWP -1, CDA +1

Foto: Jan

Na volledige hertelling in de gemeente Bergen op Zoom blijkt dat GBWP 1 zetel verliest, CDA krijgt er een zetel bij. Burgemeester Frank Petter besloot tot volledige hertelling nadat er vrijdag meldingen binnen waren gekomen van onregelmatigheden bij stembureaus.

Meldingen van onregelmatigheden

Aanleiding hiervoor waren de volgende meldingen. Op stembureau ’t Weike in Lepelstraat zouden 2 stempassen verkeerd administratief verwerkt zijn. Bij stembureau Stuyvenburg zouden 2 uitgebrachte stemmen niet terug te zien zijn op de eindlijst. Er kwam nog een andere, soortgelijke, melding binnen over het stembureau in de brandweerkazerne in Halsteren.

Daarom besloot burgemeester Petter als hoofd stembureau na overleg met de Kiesraad tijdens de openbare zitting van het stembureau vrijdagmiddag tot algehele hertelling.

Onmiddellijk is men op het Stadskantoor begonnen met de hertelling. Uiteindelijk zijn van vrijdagmiddag tot en met zondag alle uitgebrachte stemmen van alle stembureaus in Bergen op Zoom herteld.

Afwijkingen na hertelling stembureaus

Maandagmiddag tijdens de openbare zitting van het stembureau gaf burgemeester Petter een toelichting op de veranderde uitslag en op de geconstateerde onregelmatigheden.

Bij meerdere stembureaus werden afwijkingen geconstateerd die geen invloed hebben op de einduitslag, de zetelverdeling en/of de voorkeurzetels. Het gaat dan om enkele stemmen die of bij de verkeerde kandidaat van de zelfde lijst zijn geteld of bij een een andere partij.

Bij het stembureau in het wijkgebouw de Bergse Plaat aan de Ooitas was de afwijking dusdanig dat dit wel invloed heeft op de zetelverdeling.

Definitieve uitslag

GBWP 9
VVD 5
Lijst Linssen 4
CDA 4
D66 3
BSD 2
PvdA 2
GroenLinks 2

Reacties