Marleen Vinke exposeert in Galerie Arsis

Marleen Vinke
Foto: Jan

Gedurende de gehele maand april is in Galerie Arsis in de Sint-Annastraat, op vrijdagen, zaterdagen en op koopzondag, de expositie van Marleen Vinke te zien.

Op zaterdagmiddag werd de expositie met schetsen en schilderijen van Marleen Vinke geopend. Dat gebeurde, in een Galerie Arsis vol met belangstellenden, door haar vriendin Franke Beyers.

Galerie Arsis in de Sint-Annastraat in Bergen op Zoom

Marleen Vinke

Marleen Vinke woont en werkt in Wouwse Plantage en is aangesloten bij Stichting Arsis kunst en sociëteit. Vanaf haar kinderjaren tekent en schetst zij al en het schetsen is nog steeds de kern van haar werk, waar al haar schilderijen op gebaseerd zijn.

Op haar twintigste is Marleen een opleiding vrij schilderen en monumentale vormgeving gaan volgen aan de Academie Sint Joost in Breda waar ze in 1982 op afstudeerde. Op deze academie raakte ze ook bevriend met Franke Beyers.

Marleen heeft altijd schetsboeken bij zich en het schetsen is haar manier om met de omgeving om te gaan. Zij schets heel snel omdat het onderwerp van haar schets vaak een vluchtige situatie is. Het schetsen is voor Marleen een soort automatisme waar ze nauwelijks bij hoeft te denken.

De schetsen die de basis zijn van Marleen haar werk

De talloze schetsen die Marleen maakt zijn de inspiratie voor haar schilderwerk. Toch is schilderen weer heel wat anders als schetsen en daarom begint het met de basis van de schets maar ‘ontstaat’ het schilderij verder op een veel rustige manier dan de schets is gemaakt.

Van schets naar schilderij

Het werk van Marleen is al op vele exposities in West Brabant te zien geweest en sinds 2012 geeft ze ook lessen en workshops in Wouwse Plantage

Cool McFinn

De onderwerpen voor het teken- en schilderwerk zijn landschappen, mensen en dieren. In deze expositie viel ook de link met muziek op. Veel schetsen en schilderijen tonen musicerende mensen. Misschien dat daarom  het optreden van de ‘Irish traditional folkband’ Cool McFinn bij de opening van de expositie er helemaal bij hoorde.

Ans, Frans, Astrid, Leon en Chris vormen samen Cool McFinn

Deze Bergse band, bestaat uit Ans Goorden met zang, accordeon, tin whistle, flute en Keltische harp, Astrid IJzermans op viool, Leon Weterings met zang en gitaar, Chris de Jong met bodhrán, mondharmonica en zang en Frans Suykerbuyk met zang, banjo, mandoline en bodhran (De bodhrán is een Ierse lijsttrommel die bespeeld wordt met een soort drumstick met één of twee slageinden). Ze spelen Ierse en Schotse folkmuziek.

Ans  op de Keltische harp

De naam van de band, Cool McFinn, is een verhaspeling van de naam Finn McCool. Finn McCool is een legendarische Ierse reus die ‘The Giant’s Causeway’ heeft aangelegd.

De opening

De expositie werd geopend door Franke Beyers. In haar speech vertelde ze over de tijd die zij en Marleen hadden aan de Academie Sint Joost in Breda. De schok als je van je beschermde omgeving altijd gehoord hebt dat je ‘zo goed kan tekenen’ maar in het eerste jaar van de academie gaat dat heel anders. Je leert met een genuanceerde blik naar de wereld kijken, kritisch zijn op je eigen werk en je onzekerheid omzetten in positieve creativiteit.

Franke Beyers opende de expositie

Na het afstuderen van Marleen en Franke hebben ze elkaar twintig jaar niet gezien en toch, toen ze elkaar weer tegenkwamen leek het alsof die twintig jaar er niet geweest was.

Over de schilderstijl van Marleen vertelde Franke met een uitspraak van Marleen zelf “ik probeer schoonheid in leegte vast te leggen”. Marleen probeert in haar schetsen de psychologie van een in zichzelf gekeerd persoon vast te leggen maar zoekt ook de sociale interactie zoals met de muziek.

Muziek en vrolijkheid

Maar het is niet altijd makkelijk. Franke verwoorde het met de zin “het kunstenaarschap is een hobbelige weg met veel valkuilen”.

De expositie

Passend bij de manier van werken van Marleen Vinke, is het middelpunt van de expositie een aantal schetsen die midden in de zaal hangen. Daar omheen zijn in de rest van de ruimte de schilderijen opgehangen.

De schetsen in het centrum van de expositie

De schilderijen en schetsen zijn ook te koop. De schilderijen variëren van prijs tussen de €500 en €1500 en de schetsen kosten €100. Maar gelukkig staat Galerie Arsis ook open voor kunstliefhebbers die de kunst alleen in de galerie willen bewonderen.

Een groot tweeluik van Marleen Vinke

Nadat de officiële opening achter de rug was konden de bezoekers op hun gemak en onder het genot van een drankje de schetsen en schilderijen van Marleen Vinke bewonderen.

De kunst kon bewonderd en besproken worden

Praktische informatie

Locatie: Galerie Arsis, Sint-Annastraat 10 in Bergen op Zoom
Onderwerp: Schetsen en schilderijen van Marleen Vinke
Data: vrijdagen, zaterdagen en op koopzondag in de maand april
Tijd: 12:00 tot 17:00 uur
Toegang: Gratis

Links:

Reacties