Ingezonden: Nepnieuws en geen onderzoek rondom zwembad De Schelp

Foto: Jan

De gang van zaken rondom de sluiting van Zwembad de Schelp is verdacht volgens Jan Heselmans, Corrosion Engineer en eigenaar bij Ironhaven BV. Hij zond de volgende brief in, die ook te lezen is op Linkedin.

Zwembad de Schelp in Bergen op Zoom is al 6 weken gesloten wegens instortingsgevaar. Roestvaststalen (RVS) bouten in de hoofddraag- en dakconstructie zitten vol met levensgevaarlijke haarscheuren. Het zwembad (de zwembadbranche) weigert opheldering te geven. Hoe lang gaat dit duren? Wat gaat het kosten? Wat is er aan de hand? We weten het niet.

Op de foto: Het ingestorte Transvaal Aquapark in Moskou (2004, 28 doden en 198 gewonden). Het dak van dit zwembad lijkt sprekend op het dak van de Schelp. Dat RVS de oorzaak is van dit ongeval is onder het tapijt geschoven. Dit is een patroon. Alle andere RVS gerelateerde ongevallen, met in het totaal minimaal 56 doden, zijn ook onder het tapijt geschoven, inclusief het Reeshof ongeval in Tilburg. Hoe doe je dat? Geen (technisch) onderzoek uitvoeren en nepnieuws over de toedracht van de ongevallen verspreiden. Zo stelt NACE International ‘the Worldwide Corrosion Authority’ vanuit Houston TX in gerechtelijke documenten dat het Reeshof ongeval komt door corrosie van ‘metaal’. En bijvoorbeeld NEN, de RVS-lobby en de zwembadbranche maken de zeer misleidende richtlijn NEN-NPR 9200.

Een dode en een gewonde en geen onderzoek doen naar de toedracht. Dit is onrechtmatig handelen dan wel een strafbaar feit (een omissiedelict), of beiden! Het Reeshof ongeval is branche gerelateerd dus de Nederlandse zwembadbranche is verantwoordelijk (en aansprakelijk) voor een ordentelijke afhandeling en om herhaling te voorkomen. De provincie Noord Brabant is de handhaver volgens de Wet WHVBZ. Noord Brabant had als verantwoordelijke overheid voor een onderzoek moeten zorgen. Ironhaven kan dit onderzoek alsnog uitvoeren.

Jan Heselmans, Corrosion Engineer en eigenaar bij Ironhaven BV

 

Reacties