Ingezonden: Drugslozingen lopen de spuigaten uit

Recent is er in Halsteren weer een grote drugslozing geweest van 50 vaten drugsafval. In Brabant is dit al de twaalfde dumping in de afgelopen maand; twee hiervan vonden plaats in woonwijken. Volgens de JOVD Baronie van Breda moet er nu hard ingegrepen worden door de politiek. Een ingezonden stuk door Yad Khan, Bestuurslid Politiek JOVD Baronie van Breda.

Kortgeleden ging het nieuws van Halsteren heel het land over. Met deze drugslozing zouden er al twaalf in Brabant hebben plaatsgevonden in de afgelopen maand. Ondanks dat er al veel maatregelen en preventieve ondernemingen zijn ingeschakeld door gemeentes, blijft Brabant de meest aantrekkelijke provincie voor drugsondernemingen. ‘‘Meer provinciaal geld naar buitengebieden verstrekken is een mogelijkheid, maar dat lost het onderliggend probleem niet op’’, aldus Martijn Bossers, voorzitter van de JOVD Baronie van Breda, waar Halsteren onderdeel van is. ‘‘Het probleem is de tolerantie. Als er niet strenger wordt opgetreden, blijft dit probleem zich keer op keer herhalen.’’

‘‘Een pil te veel maakt nog geen crimineel’’, aldus BNN-presentator Tim Hofman. Met meer dan 40.000 opgehaalde handtekeningen voor zijn burgerinitiatief pleitte hij voor een progressiever en liberaler drugsbeleid. De overheid zou zich meer moeten richten op de aanbieders in plaats van gebruikers. Dhr. Bossers vult aan: ‘‘In tijden als deze is het noodzakelijk dat er voor eens en voor altijd een duidelijk signaal wordt afgegeven aan drugscriminelen. Er moet op autoritair niveau gehandhaafd worden om te laten zien dat de ambtenaren hier deze criminelen de baas zijn, laat Bossers weten.

Momenteel staan er veel vraagtekens bij het huidige beleid van coffeeshops. Volgens sommige deskundigen werken kromme regels omtrent het gedoogbeleid juist criminaliteit in de hand. De JOVD is ervan overtuigd dat het legaliseren van XTC veel meer positieve gevolgen zal hebben dan negatieve. Na het legaliseren kan er plaats gemaakt worden voor duidelijke wetgeving omtrent drugsafval, en kan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit goed toezicht houden op de kwaliteit van XTC; de gezondheidsaspecten en de zuiverheid. Overigens kan er dan voortaan belasting geheven worden over drugshandel, waardoor er meer geld vrijkomt dat weer geïnvesteerd kan worden in het controleren van deze handel.

Reacties