Stichting Arsis presenteert Bloomsday

Bloomsday in de bibliotheek
Foto: Jan

Op zaterdag organiseerde Stichting Arsis kunst en Sociëteit de viering van de Ierse feestdag ‘Bloomsday’.

Bloomsday en Ulysses

Bloomsday is een voornamelijk in Ierland gevierde feestdag die op 16 juni gevierd wordt. Op deze dag wordt de Ierse schrijver James Joyce herdacht en de gebeurtenissen uit zijn boek Ulysses, die alle plaatsvinden in 1904, op deze dag, 16 juni.

Het in 1922 uitgegeven boek Ulysses van de Ierse schrijver James Joyce wordt door velen gezien als een van de belangrijkste werken in de modernistische literatuur. Door de confronterende manier van schrijven en het openlijk refereren aan seks werd dit boek in onder andere de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk lange tijd verboden.
Hoewel het een van de meest bestudeerde boeken in de literatuur is, zijn de meningen onder de deskundigen nog steeds verdeeld of het een uniek meesterwerk of een overschatte egotrip is.

De hoofdpersonen in het boek zijn Leopold Bloom, zijn vrouw Marion (Molly) Bloom-Tweedy en Stephen Dedalus. Het boek werd in 1999 verkozen op nummer 1 in Modern Library’s lijst van 100 Beste Engelstalige Romans.

Bloomsday ontleedt zijn naam aan een van de hoofdpersonen, Leopold Bloom. Niet alleen in Ierland wordt Bloomsday gevierd maar ook in Nederland wordt sinds 1982 Bloomsday gevierd, zoals bij de Haagse Kunstkring samen met de Irish club en sinds enige jaren ook in Bergen op Zoom.

Bloomsday bij Arsis

In Bergen op Zoom wordt, op initiatief van Stichting Arsis Kunst en Sociëteit West-Brabant, voor de vijfde keer Bloomsday gevierd, met verschillende activiteiten.
Het oorspronkelijke programma zou om half tien beginnen met een Iers ontbijt in café Helene bij boekhandel Quist. Misschien was half tien tocht te vroeg voor de zaterdagmorgen want helaas moest dit deel van het programma afgezegd worden door te weinig deelnemers.

Waarom Ulysses lezen?

Om elf uur begon het tweede deel van de Bloomsday viering in de bibliotheek, met een lezing “Waarom zou ik Ulysses lezen?” door Dr. C.T. Cusack, docent aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Het zat de organisatie niet mee want ’s morgens kwam het bericht dat Dr. Cusack door ziekte moest afzeggen. Gelukkig werd, nadat Dr. Cusack zijn tekst ge-emaild had, Frederik Grever bereid gevonden om de presentatie over te nemen.

Ondanks deze tegenslag kon dit programmadeel zo toch doorgaan en om elf uur zaten elf belangstellenden in een zaaltje van de bibliotheek in Bergen op Zoom om te horen ‘Waarom Ulysses te lezen’.

Van de elf personen waren er twee die het dikke boek al uitgelezen (of doorgeworsteld) hadden en nog drie personen die er in bezig waren.

Frederik Grever vertelde, namens Dr. Cusack, dat er meer dan vijfhonderd monografieën (een wetenschappelijk boek of verhandeling over één onderwerp) verschenen zijn over Ulysses, er zes tijdschriften over geschreven zijn en dat er nog steeds meer boeken bijkomen.

Eén reden om Ulysses te lezen kan het virtuele taalgebruik van de schrijver zijn, maar ook het simpele feit dat hij de belevenissen van drie personen op één dag in Dublin in zo’n negenhonderd pagina’s beschrijft is al bijzonder.

De beschrijvingen van het dagelijks leven in Dublin spreken vooral de Ieren erg aan omdat veel van de plaatsen die beschreven zijn in het boek nog steeds te bezoeken zijn. Veel toeristen komen op Bloomsday naar Dublin om deze plaatsen te zien en Bloomsday in Dublin te vieren. Dr. Cusack vraagt zich wel af hoeveel van de mensen die Bloomsday vieren ook het boek uitgelezen hebben……

Ulysses leesclub en voorleeswedstrijd

Na de lezing vertelde Frederik Grever dat hij het plan had opgevat om een leesclub voor het lezen van Ulysses te starten. belangstellende kunnen zich bij hem aanmelden op zijn email adres [email protected]

’s Middags was er in de bibliotheek een voorleeswedstrijd voor scholieren uit het middelbaar onderwijs. twee scholieren lazen een stuk in het Engels uit het boek en één las voor uit de Nederlandse vertaling.

Ulysses avond aan de Kometenlaan

Bloomsday aan de Kometenlaan           Foto: Irene Weug

Het avondprogramma dat van half acht tot ongeveer half elf gepland stond, vond plaats bij Stichting Arsis Kunst en Sociëteit Kometenlaan. Drie dames en drie heren lazen voor uit Ulysses en er was Ierse muziek en Iers bier

Voorlezen uit Ulysses                  Foto: Irene Weug

Reacties