Tentoonstelling de laatste kloosterkapel wint lokale erfgoedprijs Bergen op Zoom

Foto: Gemeente Bergen op Zoom

Tentoonstelling de laatste kloosterkapel wint de erfgoedprijs 2018 van de gemeente Bergen op Zoom.

Derde keer

De lokale erfgoedprijs wordt dit jaar voor de 3e keer gehouden. Door het instellen van deze prijs brengt de gemeente haar erfgoed breder onder de aandacht en stimuleert ze eigenaren en initiatiefnemers om op een eigentijdse en innovatieve manier met erfgoed om te gaan. De winnaar ontvangt 500,-

Voor de erfgoedprijs 2018 zijn 6 inzendingen ingestuurd. Hieruit werden 4 projecten genomineerd. De genomineerde projecten waren Tentoonstelling de laatste Kloosterkapel, verbouwing Blauwehandstraat 22, St Agnesschool aan de Drebbestraat en Pompejus de uitkijktoren op Fort de Roovere.

De inzenders presenteerden op donderdag 15 augustus hun project voor de jury, bestaande uit wethouder Barry Jacobs, dhr Kees Rouw – voorzitter van de welstandsmonumentencommissie en dhr Hans Gunther van Erfgoed Brabant. Vandaag, vrijdag 7 september, tijdens de start van de Open Monumentendagen, werd de winnaar bekend gemaakt.

De jury

De omschrijving die de jury aan het winnende project gaf: De manier waarop vader en zoon, en andere vrijwilligers zich hebben ingezet om het immateriële religieuze erfgoed weer op de kaart te zetten, leidt tot groot enthousiasme bij de jury. Een voor vele onbekende wereld wordt door deze tentoonstelling, die ook nog eens plaatsvond in de kapel van het voormalige klooster, zichtbaar en toegankelijk gemaakt.

De toewijding van alle vrijwilligers is groot en dat is aan alles te merken. Deze geschiedenis zit diepgeworteld binnen onze gemeenschap. Het is een stukje historie van de congregatie zusters Franciscanessen dat aan het verdwijnen is of eigenlijk niet mag verdwijnen. Het is een lokaal verhaal met regionale uitstraling. Door deze tentoonstelling wordt de toegang van de kapel laagdrempelig gemaakt. De tentoonstelling wordt in de toekomst ook op andere (markante) plekken mogelijk gemaakt.

De jury heeft het project de Kloosterkapel waarbij nadrukkelijk wordt stil gestaan bij 180 jaar geschiedenis van de zusters van ’t Katrientje tot winnaar uitgekozen omdat zij grote bewondering heeft voor de manier waarop deze vorm van immaterieel erfgoed op een laagdrempelige, toegankelijke en interactieve manier in beeld is gebracht.

Achtergrondinfo

In het uitvoeringsprogramma Materieel Erfgoed staat opgenomen dat een Erfgoedprijs voor Bergen op Zoom wordt ingesteld. In 2014 heeft Bergen op Zoom de BNG erfgoedprijs gewonnen en hiervoor € 25.000 ontvangen. Voorwaarde voor het ontvangen van de BNG erfgoedprijs is dat de middelen van die prijs ook daadwerkelijk worden aangewend voor projecten die wij als gemeente hebben opgegeven.

Het instellen van een lokale erfgoedprijs voor Bergen op Zoom is een van die projecten. Dit is de 3e keer dat de gemeente Bergen op Zoom de lokale erfgoedprijs uitreikt. Vorig jaar waren er 8 inzendingen. Dorpswandeling Halsteren was toen de winnaar.

Reacties