Bravis ziekenhuis legt verantwoording af aan de samenleving

Bestuursvoorzitter Hans Ensing
Foto: Bravis

Afgelopen woensdag 31 oktober heeft het Bravis ziekenhuis uit Roosendaal en Bergen op Zoom voor de derde keer de Dag van de Maatschappelijke Verantwoording georganiseerd.

In een drukbezochte bijeenkomst heeft het ziekenhuis uitleg gegeven over gemaakte keuzes en de toekomstplannen aan patiëntenverenigingen, cliëntenraad, openbaar bestuur, zorgverzekeraars, banken, vrijwilligers en tal van anderen. De vele vragen en suggesties die de aanwezigen op hun beurt naar voren brachten, maakten de bijeenkomst tot een echte dialoog met de samenleving.

De noodzaak daarvoor is overduidelijk, vindt Leon van den Nieuwenhuijzen, voorzitter van de Raad van Toezicht: “In de wereld van nu moeten organisaties duidelijk zijn over waar ze voor staan en waar ze heen gaan. Recente voorbeelden geven aan dat burgers en politiek telkens weer overvallen worden door wat er in het maatschappelijk veld gebeurt. Als Bravis ziekenhuis willen wij met het gezicht naar de samenleving staan en zoeken daarom de dialoog op.”

Naast onderwerpen over verschuiving van zorg werd veel aandacht besteed aan innovatie. “Ook bij innovatie zie je dat we niet vanuit onze ivoren toren kunnen bedenken wat goed is voor de patiënt. Innoveren doen we daarom uitdrukkelijk samen met de patiënt. De suggesties en feedback die we bij de bijeenkomst en het hele jaar door ontvangen nemen we daarom zeer ter harte”, aldus Bianka Mennema, bestuurslid van het Bravis ziekenhuis.

Het Bravis ziekenhuis merkt dat het aantal deelnemers aan de bijeenkomst elk jaar groeit. Bestuursvoorzitter Hans Ensing: “We krijgen terug dat het voorziet in een behoefte. We waren destijds het eerste ziekenhuis in Nederland dat dit soort bijeenkomsten organiseert. We kunnen van harte aanraden om met open vizier het gesprek aan te gaan.”

Reacties