Biodanza verhuist van Ossendrecht naar Bergen op Zoom

Foto: Jan

De Biodanza lessen van Hans en Philippine worden sinds 1 september gegeven bij Ont-Moet Centrum voor Aandacht en Bewustzijn aan Buitenvest 94 in Bergen op Zoom.

Na de introductie van Biodanza in januari 2017 in de Volksabdij en de wekelijkse lessen in MFC De Drieschaar in Ossendrecht, worden de Biodanza lessen vanaf 1 september in een mooie zaal van het Ont-Moet Centrum voor Aandacht en Bewustzijn in Bergen op Zoom gegeven.

Biodanza

In het Grieks betekent het woord bios ‘leven’ en in het Spaans betekent het woord danza ‘dans’. vandaar de benaming ‘dans van het leven’. In Biodanza worden door middel van danssessies de vijf levenslijnen, vitaliteit, seksualiteit, creativiteit, affectie en transcendentie met elkaar in balans gebracht. Bij Biodanza gaat het om gevoel. Er wordt vrijwel niet gesproken maar gekeken, bewogen en gevoeld. In het moderne leven is intelligentie de boventoon gaan voeren en is het gevoel naar de achtergrond gedrongen. Bij Biodanza moeten gevoel en intelligentie weer samen gaan.

Een vrolijke en energieke avond met elkaar

Biodanza is een systeem dat er naar streeft om, met vrije dans en muziek, persoonlijke groei, vitaliteit en verhogen van de kwaliteit van leven te bereiken. Het is een uitvinding van psycholoog en medisch antropoloog Rolando Toro Araneda uit Chili.

Rolando Toro Araneda

Rolando Toro Araneda op 19 april 1924 geboren in Conception in Chile. Als psycholoog en medisch antropoloog deed Rolanda onderzoek over de uitwerking van muziek en dans op psychiatrische patiënten in het Psychiatrisch Ziekenhuis van Santiago. Door dit onderzoek verdiende hij zijn benoeming tot hoogleraar aan de Interamerikaanse Open Universiteit in Buenos Aires in Argentinië.
In de tweede wereldoorlog en in de tijd van dictator Augusto Pinochet hebben veel mensen trauma’s opgelopen en met deze muziek en dans methode bereikte hij verbetering bij zijn patiënten in het Psychiatrisch Ziekenhuis die daardoor minder medicatie nodig hadden.

Rolando Toro Araneda is, voor zijn werk met Biodanza over ruim 40 jaar, in 2001 zelfs voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede.
In 2010 is hij op 85 jarige leeftijd in zijn geboorteland Chili overleden.

Hans en Philippine

De Biodanza lessen in Centrum voor Aandacht en Bewustzijn worden geleid door Hans en Philippine.

Enige jaren geleden kon Hans door een whiplash zijn werk als bedrijfsleider in een fabriek niet meer doen, wat veel spanning gaf. Hij is gaan zoeken en bezocht een Biodanza workshop. Dit beviel zo goed dat hij zijn vrouw Philippine er ook enthousiast voor kreeg en samen zijn ze aan de vierenhalf jaar durende opleiding tot Biodanza instructeur begonnen.

Ondertussen heeft Hans ander werk gevonden en in  oktober dit jaar zijn Hans en Philippine afgestudeerd als gediplomeerd Biodanza leraar. Lesgeven in Biodanza doen Hans en Philippine uit idealisme, omdat ze het plezier en de rust die zij er van hebben graag met anderen willen delen.

Philippine en Hans

Een avond Biodanza

Rond half acht komen de eerste Biodanza dansers binnen bij het Centrum voor Aandacht en Bewustzijn aan Buitenvest  en staat de thee klaar. Als iedereen binnen is wordt er eerst in een kring kennis gemaakt met nieuwe deelnemers en wordt er gezellig bijgepraat. Daar wordt rustig de tijd voor genomen voor er met dansen begonnen wordt. Soms zijn er achttien tot twintig deelnemers, deze avond waren het wat minder.

Eerst rustig een kopje thee met elkaar drinken

Als de les begint, verteld Philippine eerst wat het thema van de avond is. Deze donderdagavond was het ‘loslaten’. Het is herfst en de bomen laten hun bladeren los om hun krachten in stam en wortels te sparen voor de winter. Om op te warmen was de eerste ‘dans’ een rustig solo wandeling op de muziek, gevolgd door een wandeling met z’n tweeën.

Na deze rustige opwarming werden de muziek en dansen energieker. De bedoeling is om al dansend lichamelijk en geestelijk los te komen. Het dansen gaat ook niet volgens strakke regels maar iedereen geeft er zijn eigen invulling aan.

Belangrijk bij Biodanza is ook het samen dansen. Zo word er een aantal keren in een kring gedanst en worden de individuele dansen afgewisseld met dansen waarbij men met een andere deelnemer samen danst. Een belangrijk aspect dat direct opvalt is de ongedwongenheid en vrolijkheid van het dansen. Omdat het niet prestatiegericht is en je geen danspassen perfect hoeft te kennen, heeft iedereen er gewoon lol in.

In een kring, individueel of met een andere deelnemer dansen

Na afloop van het dansen is er nog gelegenheid om in de kring een kopje thee te drinken en nog wat na te praten, voordat iedereen weer moe maar voldaan naar huis gaat.

Praktische informatie

Wanneer: Iedere donderdagavond, van 20:00 tot 22:00 uur.
Waar: Ont-Moet Centrum voor Aandacht en Bewustzijn aan Buitenvest 94 in Bergen op Zoom
Contact: Hans (tel 06 8155 3306) en Philippine (tel: 06 1008 6436) Email: [email protected]
Website: www.biodanzamethansenphilippine.nl

Het is aan te raden om van tevoren aan te melden!

Reacties